МВР поема оградата на границата с Турция, 4 млн.лв. са нужни за ремонта й

МВР поема оградата на границата с Турция, 4 млн.лв. са нужни за ремонта й - E-Burgas.com

Подготвя се предложение за решение на Министерския съвет така че тази смесена отговорност по отношение на оградата на границата, тнар. временно възпрепятстващо съоръжение, която в момента е поделена между МВР и областните управители, да бъде фокусирана и да премине изцяло в ръцете на МВР. респективно дирекция"Гранична полиция". Това съобщи премиерът Стефан Янев след проведеното в четвъртък заседание на Съвета по сиryрноспа към Министерския съвет за състоянието и капацитета на системата за защита на националната сиryрност с оглед на очакваната нова мигрантска вълна.

Това означава, че освен охраната, грижа на МВР ще стане и поддръжката на съоръжението и на съпътстващата инфраструктура, включително и на необходимите системи за наблюдение, информационни сензори, обясни Янев. Той добави, че целта е да бъде централизирано това управление и поддръжката на всички съпътстващи системи.

На заседанието е било отчетено свършеното до момента от МВР за нарастване на усилията, предвид увеличения натиск. констатиран и през авryст и в началото на септември. били са оценени мерките и това. ксето е направено, включително и координацията с Министерството на отбраната - от гледна точка на тяхно бъдещо участие при необходимост.

Дори влязохме в детайли, обсъждайки и тактическото взаимодействие, когато това е необходимо и каквото е необходимо от гледна точка на подготовката. Координацията я има, съответните структури взаимодействат, поддържат взаимна информираност и са в готовност при необходимост за нарастване на усилията, каза премиерът Янев, цитиран от БТА.

Били са обсъдени и мерки за подобряване на ефективноспа на функционирането на Съвета по сиryрноспа към МС. От думите на служебния министър на вътрешните работи бойко Рашков стана ясно, че ще се необходими около 4 млн. лв. за ремонтни дейности на съоръжението. Отделно ще се смята колко пари ще са нужни за поддръжка на пътищата около нея, както и за останала инфраструктура.

В момента сме в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осиryряване на средства за ремонтни дейности относно компроментираните части на това временно съоръжение по българо-турската граница, каза той, цитиран от БГНЕС.

Практиката показа, че такива грижи за това съоръжение не се прилагат МВР много по-навреме може да долови опититезакомпрометиране,проникване и нарушаване награничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи, добави Рашков.

По данни от 5 септември няма засилване на мигрантския натиск по границата с Турция, дори има лек спад спрямо края на авryст, каза бойко Рашков. Не е вярно, че бежанците са предимно от Афганистан, подчерта той. По думите му от задържаните мигранти 32 на сто са от Турция, 17 на сто от Афганистан, 10 на сто от Ирак.

Пунктовете на МВР за задържане на мигранти са пълни около и над 70 процента, но там хората стоят, докато се открият истинските данни за самоличност и това понякога продължава повече от месец. Пунктовете за бежанци са пълни малко над 30 процента, допълни Стефан Янев.

Свързани статии
Демерджиев: Граничарите ни защитават с телата си и плащат с телата си необезпечеността на границата Изслушват Демерджиев за предприетите мерки на границата Д-р Мохд Абуаси: Не стрелят мигрантите, а каналджиите Затварят всички пунктове на българо-турската граница през нощта 100 хиляди мигранти са опитали да влязат у нас през Турция от началото на годинатa Ремонтират горските пътища около границата с Турция Военни поемат контрола на границата, изтеглят командированите полицаи заради изборите Над 500 военни пазят границата Бивш шеф на разузнаването: Има чадър над каналджиите, държавата не иска да си свърши работата И шефът на "Гранична полиция" призна за корумпирани униформени на границата
Тагове
граница Турция ограда
Коментари

Още от последните новини