Медът скача двойно от кошера до магазина

Медът скача двойно от кошера до магазина - E-Burgas.com

Цената на обикновения полифлорен мед от кошера до магазина скача над 2 пъти от 4 на 10 лв. за буркан от килограм, а на биологичния - се удвоява от 6 на 12 лв. Това сочат данни на Съюза на българските пчелари.

Председателят на организацията Михаил Михайлов определя цената като нереално ниска. Той е категоричен, че тя трябва да се увеличи. Браншовикът уточни пред БТА, че голяма част – 70-75%, от българския мед се изнася зад граница.

Според пчеларя Сребрин Илиев жегата през лятото и изсъхналите площи със слънчоглед силно са свили производството на пчелен мед. За това той прогнозира добивите на мед през сезона да са по-малки поне с една трета.

„През тази година заради екстремно високите температури и ниската влажност в някои периоди, акацията и слънчогледът не са отделяли нектар и пчелите нямаха какво да събират. А това са основните култури, от които се получават най-големи количества мед“, обяснява той. „В планините добивите са много ниски. По думите му не само там сега вече се налага пчелите да бъдат хранени, защото гладуват, като стопаните им оставят мед в кошерите и почти няма какво да се извади за продажба. „Явно през зимата пчелните семейства ще трябва да бъдат хранени с глюкозно-фруктозен сироп, което не е много добре за пчелите особено при силни студове“, добавя Илиев.

Михаил Михайлов пък смята, че през тази година добивът на пчелен мед у нас ще падне под 10 000 т. „Миналата производството бе около 10 500 тона“, казва той и добавя, че 12 000 тона годишно е максимумът, който се произвежда в страната. По думите му в Североизточна България, по течението на река Дунав и в Тракия има сравнително добри добиви, но в районите на Югозападна България положението е трагично.

Михайлов цитира данни, според които в момента действащите пчелари са около 19 000 но те прогресивно намаляват, като едва около 2000-3000 от тях кандидатстват всяка година по програми за подпомагане, защото трябва да са регистрирани като земеделски стопани. „За малките пчелари - с 50 или по-малко пчелни семейства, това е практически неизгодно. В сектора има млади хора и те са привлечени главно от програмите за субсидиране “, каза още браншовикът.

Източник: "Монитор"

Коментари

Още от последните новини