Летният сезон започва през юни или юли

Летният сезон започва през юни или юли - E-Burgas.com

Много от хотелиерите по морето все още се чудят дали отворят хотелите си или да останат затворени

Два са вариантите за начало на летния туристически сезон у нас това лято, които Националния борд по туризма са обсъждали с Националния оперативен щаб.

„Имаме готовност за 15 юни - като един първи и реалистичен възможен тайминг. Време в което може да започнем да планираме първите стъпки за отваряне на летния сезон .И втори вариант, който е от 1 юли“, каза Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризма, съобщи Нова тв.

Хотелиери обясняват,че са готови да започнат работа,но настояват да има точни правила не само за дезинфекция, но и  за действие при определена ситуация, например –установяване на заразен с COVID-19 турист или член на персонала.

Заради тази несигурност много от хотелиерите по морето все още били пред дилемата дали да отворят хотелите си или да останат затворени, но да спестят разходи. „От разговори с колеги знам,че голяма част от тях са настроени да не отварят за сезона. Лично аз за себе си съм убеден, че ще отворя“, коментира Георги Тръпков, собственик на хотел в Поморие.

Затова очакват и решения , за да започнат да назначават персонал. За да подпомогне бранша Националният борд по туризма предлага на правителството използването на ваучери. „Ние имаме готов план, с който да стимулираме туроператорите, хотелиерите, българските граждани, защото най-централният фокус  на това лято от 1 юли до 30 септември в страната трябва да бъде гражданинът и българският туризъм. Готови сме да предложим на правителството план, в който срещу 250 млн. лева инвестиции в инструментариума на ваучерите, ние ще върнем обратно в държавния бюджет 1,2 милиарда лева. Пряко в хазната ще се върнат 500 млн. лева, което е 100% реализация и положителен фискален резултат“, каза Полина Карастоянова.

Свързани статии
Туристически информационен център – Поморие получи отличие за принос в развитието на туризмаИлин Димитров: Не мисля, че е скъпо по нашето море, въпрос на избор еБавят плащанията на хотелиерите заради липсващи и грешни данниРъстът с 50% в туризма не донесъл печалби Гърция чупи рекорди с по милион туристи на седмица До 31 градуса по плажовете днесЗабраниха влизането в морето на 12 плажа в ГърцияРъст на резервациите в Турция заради новите правила на границатаЕксперт: Почивката на нашето море е скъпа и ще става още по-скъпаПротестиращите хотелиери ще получат 80 млн. лева
Тагове
Летен сезон 2020 туризъм хотели плажове
Коментари

Още от последните новини