Костадин Ангелов с три опции за колективен имунитет

Костадин Ангелов с три опции за колективен имунитет - E-Burgas.com

За второто тримесечие на годината от април до юни България получава 3,5 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech. От тях дозите за април са 324 090, за май 1,55 млн., а за юни 1,645 млн. Общо за второто тримесечие на годината страната ни разполага с 5,450 млн. дози ваксини срещу COVID-19. Това ще позволи постигането на колективен имунитет, като се има предвид и броят на преболедувалите, в три сценария. „Първият сценарий е оптимистичен – постигане на колективен имунитет в края на месец юни. Реалистичен – постигане на колективен имунитет в края на месец юли и песимистичен сценарий – постигане на колективен имунитет в края на месец август. Кой сценарий ще бъде реализиран зависи от имунизационната политика и кампания на следващото правителство“. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Следващата седмица Министерството на здравеопазването ще даде насоки за прилагането на оксфордската ваксина и поставянето на втората доза от нея, след като в МЗ постъпят становищата на експертните съвети.  Проф. Ангелов припомни, че на заседание на здравните министри на ЕС страната ни е настояла за общоевропейско решение по този въпрос. От регулаторна гледна точка съотношението полза-риск остава положително, което означава, че ваксината може да се прилага. Продължават обаче анализите на Европейската агенция по лекарствата спрямо всяка от одобрените за приложение ваксини срещу коронавирусната инфекция. Това съобщи директорът на Изпълнителна агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

14-дневната заболяемост в страната за изминалите две седмици е 570 на 100 хил. души. По този показател България е на единадесето място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров. През последните две седмици смъртността е 24 на 100 хил. души, като страната ни се нарежда на второ място както в ЕС, така и на Балканския полуостров. В сравнение с предходния период заболяемостта у нас е намаляла с близо 100 на 100 хил. души.

Тенденцията за намаляване на хоспитализациите е трайна, което се вижда и от заетостта на леглата за консервативно и интензивно лечение на пациенти с COVID-19 – 67%. Броят на потвърдените случаи за последните седем дни е с близо три хиляди души по-малко от броя на излекуваните.

Свързани статии
602 пациенти преминаха през УМБАЛ-Бургас по празниците, 700 се ваксинираха Спад на новозаразените в последния почивен ден за Великден: 367 общо, 34 в Бургас Бойко Борисов: С чест можем да кажем, че сме приключили и тертата вълна Още четвърт милион ваксини "Пфайзер" пристигнаха у нас 631 са новите случаи на ковид за 4 май 314 души борят коронавируса в бургаските болници Коронавирусът погуби нови седем души в Бургас 1850 са новозаразените с ковид 16 вида бързи тестове ще се признават у нас Кантарджиев: През есента ковид ще има само в отделни места или семейства
Тагове
костадин ангелов имунитет ваксини ковид
Коментари

Още от последните новини