Костадин Ангелов: Няма недостиг на медикаменти, има повишено търсене

Костадин Ангелов: Няма недостиг на медикаменти, има повишено търсене - E-Burgas.com

Проблемът на системата на здравеопазването е многогодишен, в момента всичко това, което виждаме, е резултат от липсата на реформи много години назад. Сега моментът не е за реформи и резки действия, които да отклоняват системата в една или друга посока.Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в студиото на "Денят започва".

На национално ниво няма недостиг на медикаменти, има повишено търсене, презапасяване. Ако е необходимо, държавата ще осигури помощ в логистиката, заяви още министъърт.

По думите му в момента основната цел е системата да работи като едно цяло, колкото и усилия да коства това. Имаме достатъчно болнични легла, България обаче е една от държавите, където имаме недостиг на лекари и медицински сестри.

Увеличени са трудовите възнаграждения - от 1 януари заплатите на лекарите ще бъдат по-високи с 600 лв., на сестрите - с 360 лв., а на санитарите - 120 лв.

Има противопоставяне на съсловията, кризата извади всички проблеми на показ, коментира Ангелов. Сега виждаме, че броят на инфекционистите е малък, това се променя в движение, но това не може да стане изведнъж.

Много частни болници в страната помагат в битката с коронавируса, каза здравният министър и даде за пример Пловдив.

Когато заболеваемостта е 600 души на 100 000 население, следва стъпка - в областните градове да има лечебни заведения само за COVID-19, както и такива, които ще лекуват пациентите без COVID-19. Болниците се избират от регионалните щабове, те ще преценят спецификата. Може някъде това да не е нужно, тъй като няма натиск върху здравната система. Срокът това да се случи не е от днес до утре, областните управители трябва да дадат предложения до края на седмицата. Важното дотогава е да има достатъчен брой болнични легла, коментира министър Ангелов.

Свързани статии
Костадин Ангелов: Парадокс е, че воювам с вас за вашето здраве Три пъти повече излекувани от ковид през последната седмица Наблюдава се трайна тенденция за намаляване на забарзените Костадин Ангелов иска реформа в здравеопазването Костадин Ангелов уточни какво отваря и какво не от 4 януари Хванаха дилър на медикаменти със стока за 100 бона на границата с Турция (Снимки) Министър Ангелов: Нещата в Бургаско са сериозни, но колегите ще се справят Костадин Ангелов: Ваксината ще дойде най-рано през януари Общопрактикуващи лекари: Коронавирусът не е основание за назначаване на антибиотици Приет е Националният план за готовност при пандемия
Тагове
костадин ангелов медикаменти лекарства
Коментари

Още от последните новини