Излизаме от червения списък на Израел като рискова държава

Излизаме от червения списък на Израел като рискова държава - E-Burgas.com

Министърът на туризма д-р Стела Балтова проведе телефонен разговор с министъра на туризма на Държавата Израел Йоел Развозов.

Основна тема на разговора бе предприемането на мерки в посока облекчаването на изискванията за пътуване в условията на пандемия и на основата на дългогодишните приятелски и ползотворни отношения между двете страни. След серия от стъпки, предприети още през юли, изпратени писма на различни нива и разговори, в средата на септември министър Балтова проведе работна среща с посланика на Израел в София, Н. Пр. Йорам Елрон, за да обсъдят ситуацията с COVID-19 в двете страни, мерките, които се предприемат, както и темпа на ваксинация.

В тази връзка, още в началото на разговора израелският министър съобщи добрата новина, че са направени всички юридически постъпки за това България да премине от червения в оранжевия списък на държави в класификацията за разпространение на COVID-19 на израелските здравни власти, като това ще се случи от началото на месец октомври.

Коментирана бе и темата за така наречената трета, подсилваща доза за ваксинация на населението. В Израел, вече над 30% от гражданите, предимно хора над 60 годишна възраст и с по-слаб имунитет, са ваксинирани с трета доза.

Не на последно място бе обсъден и предложеният от българската страна проект на Меморандум за разбирателство в областта на туризма, който има за цел да актуализира съдържанието на настоящата договорно-правна база от 1999 г.

Министър Развозов увери, че експертите на израелското Министерство на туризма работят по предложения от българските си колеги документ и в най-скоро време ще предоставят своето становище.

Двамата изразиха уверение за бъдещи съвместни действия и пожелания за бързо възстановяване на туризма, сектор, който има съществено значение за икономиките на България и на Израел. Министър Развозов заяви подчертания интерес на израелските туристи към дестинация България.

Израелските граждани основно осъществяват пътувания до България, като търсят атрактивни и изгодни оферти, балнеолечение, съчетано с почивка на море или ски ваканция, обиколни турове с цел запознаване с културните традиции и посещение на дестинации, свързани със спомени за еврейската история и култура.

Представители на водещи израелски медии ще посетят България следващия месец по покана на Министерство на туризма. Журналистите ще се запознаят с възможностите за СПА, балнео и ски ваканция в страната ни, а така също и с актуалните мерките за безопасна и сигурна почивка през сезон Зима 2021/2022 в страната ни. Като атракция за журналистите сa подготвени спа процедури, дегустации на фермерски продукти и много други вълнуващи преживявания.

Свързани статии
Поморие в готовност за летния сезон, очаква първите туристи Първите туристи пристигат по морето, а украинците още нямат къде да отидат Чакаме едва 50 хиляди руснаци да почиват у нас през лятото Първият чартърен полет на летище Бургас се очаква на 10 април Христо Проданов: Руските летовници ще почиват в Турция и Кипър, не у нас Европейски туроператори се отказват от резервациите си у нас Експерт: Ще загубим и руски и украински туристи Хотелиери и туроператори: Още един провален туристически сезон! Ахелой ще има собствен туристически център Първите туристи идват на морето още в началото на април
Тагове
балтова израел туристи
Коментари

Още от последните новини