Чакаме едва 50 хиляди руснаци да почиват у нас през лятото

Чакаме едва 50 хиляди руснаци да почиват у нас през лятото - E-Burgas.com

Около 50 000 руски туристи се очаква да дойдат в България тази година, което е десет пъти по-малко от времето преди пандемията, когато те са били около 500 000 души годишно, пише "Телеграф".

Очаква се да пристигнат с полети през Истанбул, Дубай и Белград. Това коментира пред БТА Румен Драганов, дългогодишен експерт в сферата на туризма и преподавател. Според Драганов това е минимумът, който те са постигнали през пандемичната 2020 г.

Повечето от руснаците ще дойдат, защото имат имоти в България. За някои от тях е много добре, че имат жилища тук в тази ситуация, защото България е сигурна дестинация. Има и руснаци, които искат да се дистанцират от това, което се случва в Русия. Така или иначе ситуацията. е такава, че в този момент руският пазар на туристи у нас е загубен. Драганов обаче е убеден, че със сигурност ще се възстанови, когато международната обстановка го позволи.
Причини

Има руснаци, които продават жилищата си тук, но по икономически причини, а не заради отношението на българите към руснаците. На тях им харесва да почиват тук повече, отколкото в Турция. Такива са пък наблюденията на Христо Николов, шеф на УС на сдружение "С Русия за вяра, единение и култура - Несебър". В него членуват над 550 души, половината от които са руснаци. Заради забраната за полети тези, които идват у нас, пътуват през Турция, което много оскъпява посещенията им. Руснак е платил 1500 евро, за да стигне до България от Санкт Петербург през Сочи и Турция, дава пример Христо Николов.

Известният като Малката Русия квартал в Поморие пустее, а тенденцията е за продажба на наличните апартаменти в него. В момента руска реч не се чува в града, каза пък кметът на Поморие Иван Алексиев. Отливът е започнал още преди две години с настъпването на пандемията. Все по-малко руски граждани започнаха да идват, инфлацията и сриването на руската рубла им повлия и започна процесът на продажба на апартаменти, който тече вече трета година. Апартаменти се продават и заради войната в Украйна и може да се каже, че половината жилища вече са продадени, посочи той.
Замразяват

Въпреки това на практика сега е невъзможно за руснаците да продават, коментира Гинка Тодорова, шеф на Агенция за недвижими имоти с офиси в Бургас и в Приморско. Санкциите срещу Русия и най-вече свързаните с разплащанията на практика замразяват тези сделки.

Въпреки цялостната ситуация не може да се очаква тези имоти да бъдат купени на безценица и се предлагат на цени, адекватни на пазарните в момента.

Свързани статии
Туристи отменят резервации по ски курортите заради липса на сняг В курортите очакват 20% повече туристи със 30% увеличение на цените Двойно повече чужди туристи по морето това лято, цените със скок от 11% 50 хиляди руски туристи са посетили България до края на юни Ръст на резервациите в Турция заради новите правила на границата Българите пътуват масово към Гърция на море Експерт: Почивката на нашето море е скъпа и ще става още по-скъпа Министър Проданов изброи осем държави, от които ще очакваме най-много туристи Експерт: Почивката по морето ще е с 40% по-скъпа това лято Бургас посреща туристите освежен (Снимки)
Тагове
руснаци почивка летовници туристи
Коментари

Още от последните новини