50 хиляди руски туристи са посетили България до края на юни

50 хиляди руски туристи са посетили България до края на юни  - E-Burgas.com

До края на юни над 50 000 руснаци са посетили България - това са главно собственици на имоти и апартаменти. Това каза в студиото на БНТ служебният министър на туризма Илин Димитров. По думите му, тъй като транспортът до България е затруднен те плащат хиляди евро за билети, за да минат през Истанбул и както се вижда препятствията и скъпите билети не ги спират.

Понякога хората с имоти тук водят и приятели. 50 000 души не са малко число, спрямо 10 000 през миналата година и мисля, че този пазар не е загубен, допълни Димитров.

Според него, в момента се намираме в най-силната част на сезона - там, където цените са най-високи.

Реално може би се различава картината, тъй като приходи не означава печалба, но от редица пазари имаме сериозно увеличение в броя на туристите, които посещават България. От Румъния са скочили двойно, от Обединеното кралство са 10 пъти повече, увеличение има от пазарите в Израел, Полша, Чехия, Германия. Нетните показатели са по-високи в пъти в сравнение с миналата година, като приходите, които очакваме са 70% повече спрямо същия период на 2021 година, каза още министърът.

Дали това е достатъчно или не, ще има по-точна информация към края на септември, но числата са обнадеждаващи, подчерта Илин Димитров. Той уточни, че от Министерството на туризма ще направят всичко възможно да се удължи максимално сезона и ще започне активна кампания на близки пазари, а и на българския пазар, за да могат хората от държавите около нас да се насладят на един хубав и топъл септември.

По думите на министъра, българите също все повече пътуват и данните сочат, че има над 3,5 млн. пътувания и повечето дестинации са Гърция и Турция. Екзотични дестинации почти няма - под 10 000 са пътуванията там.

Никога не съм гледал на Гърция и Турция като на конкуренти, а като партньори - от тях можем да учим и с тях можем да работим, допълни Илин Димитров.

Във връзка със свлачището между курорта "Албена" и Балчик вчера, при което пострадаха двама души, Димитров каза, че е осъществен контакт с наемателя на плажа и ще отиде лично в петък, за да види на място какви са щетите.

Свързани статии
Двойно повече чужди туристи по морето това лято, цените със скок от 11% Чакаме едва 50 хиляди руснаци да почиват у нас през лятото Христо Проданов: Руските летовници ще почиват в Турция и Кипър, не у нас Първите туристи идват на морето още в началото на април Плажовете в Слънчев бряг готови за летовници Готов ли е браншът за летния сезон по Южното Черноморие? Марияна Николова вдига завесата: 3,8 млн. туристи са пренощували у нас през 2020 Руските туроператори отменят почивките за юли Ангелкова: Щетите от кризата не трябва да са за сметка на потребителите
Тагове
руски туристи летовници
Коментари

Още от последните новини