Искат промени в ЗОП заради корупцията в "Автомагистрали"

Искат промени в ЗОП заради корупцията в
Снимка БГНЕС

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов готви промени в Закона за обществените поръчки. Те ще засегнат основно така наречената процедура “инхаус”, която доведе до множество скандали през последната година. Причината - схемите в “Автомагистрали” ЕАД и заобикалянето на ЗОП заради дупка в закона, пише Frognews.bg.

“Самият инхаус е процедура, съвместима с европейските регулации. Инхаус процедурата може да бъде полезна в икономическо и социално отношение, стига да не се злоупотребява с нея”, посочи още Стоилов. 

По думите му у нас в инхаус процедурите преобладават лошите практики в сравнение с добрите.

ФрогНюз припомня, че скандалите с дружеството “Автомагистрали” набраха скорост преди година. Стигна се и до изслушвания в парламентарна комисия. Причината е заобикалянето на Закона за обществените поръчки заради иначе напълно законната процедура “инхаус”. Големи ремонти се дават в ръцете на “Автомагистрали”, а тя от своя страна превъзлага дейности на трети фирми заради недостатъчен капацитет. 

“В областта на пътното строителство, икономиката и транспорта държавни дружества се използват като посредник за превъзлагане на дейности без конкурентни условия и публичност. Има и обратни случаи - когато държавата е създала свои предприятия, но не се използват за дейностите, които са предназначени”, уточни Стоилов.

По думите му с малки законови промени порочните практики могат да бъдат преустановени. 

“Инхаусът трябва да се използва, когато юридическите лица разполагат с необходимите ресурси, за да може да осигурят самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80% в предмета на договора”, настоя Янаки Стоилов.

Свързани статии
КПКОНПИ подхвана бивш вътрешен министър за пране на пари Гълъб Донев: България е правова държава, не е корумпирана Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Предлагат нова агенция да се бори с корупцията по високите етажи Демерджиев очаква разработки срещу сериозни политически играчи Зарков: Българските делегирани прокурори са получили над 150 сигнала за корупция Парични бонуси срещу сигнали за укриване на данъци Отговорът на Кралев за Зимния дворец: Видеото на министъра е манипулация Кирил Петков: Корупцията е инструмент за чуждо влияние, нужни са общи усилия за противодействие Лаура Кьовеши пристига у нас по покана на Кирил Петков
Тагове
автомагистрали корупция
Коментари

Още от последните новини