Хосписите у нас на ръба на оцеляването по време на пандемия, пишат до Радев и Борисов за помощ

Хосписите у нас на ръба на оцеляването по време на пандемия, пишат до Радев и Борисов за помощ - E-Burgas.com
Снимка Medianews.bg

Националната асоциация на хосписите в България е на ръба на оцеляването и има нужда спешно да бъде включена в Националния план за стратегия срещу коронавируса. Писмо, с такъв зов, бе разпространено до президентът Румен Радев, премиера Бойко Борисов, здравния министър Кирил Ананиев и председателя на Националния кризисен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В него, подписано от председателят на Асоциацията д-р Димче Миладиноски, се казва, че хосписите работят в страната повече от 20 години и до момента не е издаден нито един нирмативен акт, който да подпомогне развитието на този сектор, с изключение на едно методическо указание.

С конкретните данни в писмото можете да се запознаете отдолу:

Хосписите като специализирани лечебни заведения за предоставяне на палиативна медицина, както и гериатрична помощ и помощ на пациенти с хронични и терминални заболявания са на самофинансиране, като в тях работят не малко на брой медицински и други специалисти.Въпреки тенденцията на закриване на тези лечебни заведения, по данни на АЛИС към месец април 2007г. съдебна регистрация са получили 109 хосписа в 23 области в страната. По данни на РЗИ в страната през 2018г. са останали 43 хосписа - ние съществуваме. Липсата на цялостна политика за хосписните и палиативните грижи, като специализирана медико-социална услуга нарежда България на дъното на класацията за досrьпност. Всички пациенти ползващи услугите на хосписите са дискриминирани и принудени да си плащат за палиативна медицина.

Уважаеми Господа, хосписите могат да интегрират медицински грижи в здравната система и да подпомогнат пациентите и да развият устойчив модел за предоставяне на медико- социални и палиативни грижи, но с подкрепа единствено на държавата.В момента на една демографска криза и пандемия от COVID-19 настояваме за включване на хосписите, като основен доставчик на палиативни и хосписни грижи, с готовност за добра колаборация с многопрофилните болници за активно лечение с цел повишаване нивото на здравните услуги и цялата здравна система в страната. В момента по данни на СЗО най-уязвими са възрастните хора с хронични заболявания. Не малко на брой такива пациенти обслужваме ежедневно.

За това молим и ние да бъдем включени в националният план за стратегия срещу коронавируса, като бъдем подпомогнати от държавата по спешност със защитни облекла, маски, дезифектанти и др., с цел превенция от COVID-19 на нашите пациенти, превенция на медицинските и други специалисти които работят в хосписите , както и облекчаване на близките на тези пациенти (нашите родители и роднини), с финансова помощ поради това извънредно положение в страната.

Хосписните лечебни заведения разполагат със своя леглова база като всяка от тях е самостоятелна структурна единица и ежедневните им разходи се повишават непрекъснато, функционирането ни е силно затруднено. Ние от асоциацията на хосписите в Република България подкрепяме усилията на правителството срещу COVID -19 коронавирус която се изразява в подготвеносrга и капацитет за техническо и оперативно изпълнение на регионално и национално ниво.

Коментари

Още от последните новини

Светът
Хосписите у нас на ръба на оцеляването по време на пандемия, пишат до Радев и Борисов за помощ - E-Burgas.com

Тръмп