Главният прокурор за акцията на Росенец: Опит на един неуспял политик да щурмува Зимния дворец

Главният прокурор за акцията на Росенец: Опит на един неуспял политик да щурмува Зимния дворец - E-Burgas.com
DCnews.bg

"Опит на един засега неуспял политик да щурмува Зимния дворец. Към момента този опит е неуспешен поради няколко причини. Най-малкото това, че не е Зимният дворец, той дойде с гумена лодка, а не с Аврора. Явно се опитва да установи работническо-селска власт." Това бе коментарът на главния прокурор Иван Гешев, който не коментира действията на гардовете на НСО срещу бившия правосъден министър Христо Иванов на брега на парк "Росенец" онзи ден. Там се намира сараят на Ахмед Доган. Ситуацията била по-скоро смешна. НСО бил проблем на президента и на вътрешна проверка.   

Гешев не се интересувал от действията на политиците и допълни, че прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички. "Наближават избори, явно влязохме в предизборна ситуация доста по-рано", заяви шефът на държавното обвинение. "Политиците не ме интересуват, независимо дали става дума за това лице с гумената лодка или става въпрос за президента, министър-председателя. Прокуратурата си върши работата на база събрани доказателства и политическите последствия не ни интересуват", декларира Гешев.

Той призова да не се очаква от обвинението да коментира политици и да влиза в тяхната игра, защото те искат "да се чувстват значими". 

Гешев обясни, че прокуратурата работи на пълни обороти и посочи за пример опитът да се лобира за окръжен прокурор. А скандалът нарече "скандал от типа на Красьо Черния". "Взехме мерки, този колега има достойнството да си подаде оставката", каза той. Главният прокурор посочи и други скандали с провинили се служители и особено наблегна на бързите и навременни действия на прокуратурата по отношение на прокурора от ВКП, който "блесна" с хулиганските си прояви в болницата в Плевен.

Гешев бил учуден от двупосочните действия на президента Румен Радев, който веднъж снел доверието си от прокуратурата, а вчера я призовал да действа. 

Обвинителят коментира и обстановката в Червен бряг, където бяха открити над 120 тона вредни отпадъци. "По-евтино е - даваш на циганска фирма незаконния отпадък, официално тя е лицензирана, неофициално няма никакъв потенциал. Тя го закопава и трови българската природа, обаче те (бизнесмените) получават пари от това нещо. Другият вариант е този отпадък да отиде в Германия, само че там това ще струва 2-3 млн. евро", заяви Гешев. Той допълни, че получил сигнал за друго място, до водоизточник, се закопават боклуци.

В аферата с боклука били забъркани няколко бизнесмени, а сметището бе наречено местопрестъпление. "Това е безобразие, това в ЕС не може да се случи, възможно е вероятно в Либерия, но и за там не съм много сигурен. И сега ние защитаваме едни хора и вие, медиите, трябва да си отговорите на въпроса кого защитаваме. Наясно съм, че когато започнем действия, съответните "бизнесмени", други ги наричат олигарси, на които им съвпада мнението, че прокуратурата е империя на злото, се обединяват срещу нас. Законите трябва да важат и за богатите, и за бедните", посочи Гешев.

Свързани статии
Христо Иванов: Приемането на еврото гарантира забогатяване на страната ВСС не освободи Иван Гешев от поста му ДБ: Първата незаконна сграда край сараите е разрушена, остават още 13 Министър Йорданова ще иска главата на Иван Гешев Община Бургас: Съдействаме, нямаме никакви притеснения за законността на действията си И Икономическа полиция влезе в "Росенец" Полиция влезе в общината, нищят стара заповед за продаване на имоти в "Росенец" Мария Нейкова с крути мерки срещу самонастанилите се в държавни имоти Христо Иванов: Резултатът ни не е провал, но е разочароващ Търсят кой да бутне незаконните постройки около сарая
Тагове
иван гешев росенец сарай доган христо иванов
Коментари

Още от последните новини