Двама от 17-те моряци, блокирани на кораб в Украйна, се прибраха в България

Двама от 17-те моряци, блокирани на кораб в Украйна, се прибраха в България - E-Burgas.com

Двама от 17-те моряци, които бяха блокирани на кораба "Рожен" в украинското пристанище "Черноморск", се прибраха в България, съобщи БНТ.

Останалите наши сънародници все още са на борда на плавателния съд. Товарният кораб, собственост на Български морски флот, акостира в порта два дни преди да започне войната.

Екипът ни във Варна разговаря с двамата завърнали се у нас моряци. Ден след започването на войната в Украйна, двамата моряци виждат от борда на кораба как бомбите падат в град Черноморск. Искат да се евакуират, но капитанът ги уверява, че на плавателния съд е по-безопасно.

"Пред пристанището е потопена баржа, няма излизане, плажът е миниран, чуват се взривове близо до нас, от мои колеги разбрах, че оттам са изстреляни ракети, това е ПВО", заяви Борис Контров.

"Аз лично бях с боцмана, като излязох на палубата видях как ракетата се изстрелва. Беше на 500 метра от нашия кораб", допълни готвачът Радостин Сирков.

Когато решават да се евакуират, капитанът обвинява двамата моряци в саботаж и в опит да застрашат живота на останалите от екипажа.

"Това е страхът - да не си загубят работата. Те предпочитат там да умрат. Днес са поискали 4 човека от екипажа да се евакуират, надявам се Бог да е с тях", споделя Борис Контров.

Моряците успяват да се евакуират със съдействие на българското външно министерство и с помощта на украинци.

"Говорихме с капитана, от негова страна нямаше никакво съдействие, включително и когато всичко беше уредено за слизането ни, той на нас пари не ни даде, автобусните билети и агентските пари ги платиха украинците", добавя Борис Контров.

"Аз искам да попитам, ако техните синове са на този кораб, как биха реагирали, как биха реагирали, ако техните синове ги оставят без пари в държава, в която заминават", коментира Радостин Сирков.

Пътят от Черноморск до молдовската граница бил труден и опасен. В автобусите с двамата моряци имало много бягащи от войната.

"Страх, страх в очите на хората, мъка в очите на големи мъже. Изпращат новородени бебенца, сами майки. И просто страх. Взривове имаше", каза още Радостин Сирков.

Двамата моряци казват, че не са направили нищо лошо и са лоялни към компанията, за която работят. Според тях обаче сигурността на екипажа е на първо място.

Свързани статии
Българският полярен кораб вече е в Картахена, следете маршрута му Българският кораб "Рожен" потегли от Черноморск с украинска царевица Общината търси корабен механик за кораба "Бургус" Приготвят кораба "Царевна" за изтегляне по вода От днес българските пристанища са затворени за руски кораби Надежда за българските моряци в Мариупол МО отрече твърдения, че кораб с българи е бил взривен в Украйна Заспиване на вахтения е причинило засядането на Вера Су Родни военни кораби започнаха тактически учения Част от българите на ферибота вече пътуват към България
Тагове
моряци блокирани кораб
Коментари

Още от последните новини