Заспиване на вахтения е причинило засядането на Вера Су

Заспиване на вахтения е причинило засядането на Вера Су - E-Burgas.com
Снимка: МОСВ

Заспиване на вахтения в нощта на инцидента е главната причина за засядането на кораба „Вера Су“ край Камен бряг. Това е заключението на експертите от Националния борд за разследване на произшествия в транспорта към Министерския съвет, предава БНТ. Изводите в доклада им не може да се ползват за търсене на наказателна отговорност, а само за предотвратяване на подобни инциденти.

Корабът „Вера Су“ заседна край бреговете на Камен бряг в 04:15 часа на 20 септември миналата година. Повече от два часа плавателният съд се е носил към скалистия бряг, без да са предприети действия за промяна на курса му.

В нощта на инцидента, на кораба не е осигурен втори човек на вахта. Това е грубо нарушение на международните конвенции, според разследващите. Вина носи капитанът на „Вера Су“.

По време на плаването не е била включена и Системата за контрол на вахтения на мостика.

Разследващите са установили още, че не са спазени времената за почивка, което е довело до преумора на екипажа.

Заради инцидента, турският капитан Хайдар Ергюн получи тригодишна условна присъда. Дежурният на вахта също беше привлечен като обвиняем. Съдебното дело срещу него продължава и все още няма влязла в сила присъда.

Свързани статии
Отчетено е постепенно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели във водата край Камен бряг Двама от "Вера Су" за постоянно в ареста Лошото време отново пречи да се разтовари заседналия кораб Капитанът на "Вера Су" остава в ареста, имало вероятност да се укрие Капитанът на "Вера Су" и негов помощник вече са задържани Карантинираха моряците от "Вера Су" в хотел в Каварна Трима мораци от заседналия кораб са пожелали да слязат Моряците от "Вера Су" получили заплатите си, до два дни слизали от кораба Подготвят евакуация на екипажа на заседналия кораб
Тагове
вера су заседнал кораб коарб
Коментари

Още от последните новини