Надежда за българските моряци в Мариупол

Надежда за българските моряци в Мариупол - E-Burgas.com
Архив БГНЕС

Надежда за семействата на блокираните моряци на кораб в Мариупол. Специална група български военни под командването на шефа на военното разузнаване са там, за да изтеглят моряците от рисковата зона, информира БНТ. Премиерът Кирил Петков заяви, че страната ни е готова да евакуира моряците от кораба "Царевна", когато бойните действия там спрат.

Вече е имало възможност специално изпратена група да изведе екипажа в началото на седмицата, когато за кратко е имало прекратяване на стрелбата. Капитанът обаче е заявил, че не може да поеме този риск, тъй като през изминалата вечер е имало престрелки и не е безопасно. Той е преценил, че засега на кораба рискът е най-малък. Премиерът Кирил Петков заяви, че следят ситуацията. Водят се разговори и с двете страни, но координацията на ниво командване не е сигурна. Поради тази причина дори да бъде заявено, че ще има зелен коридор, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено, допълни Петков.

Съпругата на един от моряците на "Царевна" разказа, че не се е чувала с мъжа си от 24 март, когато били бомбардирани клетките на мобилните оператори. Всеки ден тя очаква обаждането на корабособственика с надеждата отново да чуе думите всички са добре. Жената е притеснена, че близо месец и половина моряците са подложени на огромен стрес от военните действия, които се водят в района. Премериерът Петков заяви, че всеки ден се чува с капитана на "Царевна". Днес той е помолил да прекъснат разговора, защото е трябвало да слезе в машинното отделение, където е скрит екипажът за по-голяма сигурност.

"В момента са влезли руските танкове и обстрелват скривалището, където около 100 украински бойци още държат линията. От трите танка, които бяха влезли, единият беше взривен", каза Кирил Петков, министър-председател на България.

Българската група, която е готова да изведе моряците, очаква само бойните действия на пристанището в Мариупол да спрат.

"Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището. Тези 260 метра, за съжаление, са като алеята на смъртта", каза Кирил Петков.

Капитан далечно плаване Димитър Димитров, който е председател на Европейската конфедерация на морските капитани, припомни за друг подобен случай през 60-те години на миналия век с кораба "Иван Вазов".

Плавателният съд бил блокиран дълго време в Горчивото езеро по време на войната между Египет и Израел. Корабът напуснал порта едва след края на бойните действия. Капитан Димитров обаче напомня, че действията по извеждането на моряците от "Царевна" трябва да останат в тайна.

"Ако такава операция се извършва, тя в никакъв случай не трябва да се обявява. Всякакво разгласяване на такава операция, ще попречи на самата операция", заяви к.д.п. Димитър Димитров, председател на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Депутати от ГЕРБ и "Възраждане" също заявиха, че изнесените от премиера данни за действията по извеждането на българските моряци трябва да останат в тайна. А екипажът на "Царевна" има храна и вода за около 9 дни.

Свързани статии
Българският полярен кораб вече е в Картахена, следете маршрута му Българският кораб "Рожен" потегли от Черноморск с украинска царевица Общината търси корабен механик за кораба "Бургус" Приготвят кораба "Царевна" за изтегляне по вода От днес българските пристанища са затворени за руски кораби МО отрече твърдения, че кораб с българи е бил взривен в Украйна Заспиване на вахтения е причинило засядането на Вера Су Двама от 17-те моряци, блокирани на кораб в Украйна, се прибраха в България Родни военни кораби започнаха тактически учения Част от българите на ферибота вече пътуват към България
Тагове
мариупол моряци кораб
Коментари

Още от последните новини

Спорт
Надежда за българските моряци в Мариупол - E-Burgas.com

Регата 24 Май