До два месеца одобряват проекта за ток от био отпадъци в Бургас

До два месеца одобряват проекта за ток от био отпадъци в Бургас - E-Burgas.com
*снимката е илюстративна

Анаеробна инсталация за третиране на предварително събрани биоразградими отпадъци ще бъде изградена в Бургас.  За идеята e-Burgas писа още през януари, когато яснота по въпроса внесе зам. кметът по европейски политика и околна среда Руска Бояджиева.

В момента проектът е в процес на оценка и очаква финансирането от 30 млн  по оперативна програма „Околна среда“. Това каза за БНР - Бургас Руска Бояджиева, зам.- кмет по европейски политики и околна среда в община Бургас.

„Идеята е тази анаеробна инсталация, третирайки биоразградими отпадъци, да произвежда и енергия и електричество. Т.е. ние се доближаваме една идея повече към оползотворяването на това, което произвеждаме като отпадък. Очакването е в рамките на два месеца проектът да бъде одобрен, да бъде подписан договорът и да пристъпим към проектирането и изграждането на инсталацията“, каза зам.-кметът.

Според Бояджиева чрез тази нова система, ще се промени отношението към отпадъците и начинът, по който ги събираме и рециклираме.

Анаеробното разлагане е естествен процес, който е бил използван от човечеството в продължение на десетилетия. При него група бактерии последователно разграждат органичната материя и отделят биогаз в условия на липса на кислород (анаеробни условия). Основните предимства на този процес са производство на биогаз и значително намаляване на обема на отпадъците. Този процес често се осъществява в затворени и по този начин контролира системи. Това води също до контрол и премахване на миризма, която идва от органични отпадъци. Произведеният биогаз може да се използва за генериране на енергия, а останалата твърда съставка се използва като тор. Отпадъчните води след анаеробно разлагане могат да бъдат освободени в канализацията, тъй като не съдържат патогенни микроорганизми. 

Коментари

Още от последните новини