Дивото къмпингуване отива в историята

Дивото къмпингуване отива в историята  - E-Burgas.com

Повечето от близо седемстотинте становища по проекта за наредба, която определя реда за поставяне на кемепри и палатки на плажовете, настояват забраната за диво къмпиране да отпадне. Това обаче не може да стане, защото забраната е записана в закон. Това разясни в отговор на въпроси на "Дневник" Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

671 са становищата по проекта на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани край морето извън плажовете, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, получени в министерството, а още 12 са подадени онлайн на сайта за обществени консултации. Повечето са с искане за създаване на условия за "свободно къмпиране", но наредбата не може да позволи това след последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от 2019г.", отговаря министерството.

Исканията за преразглеждане на наредбата

Исканията за оттегляне на забраната за диво къмпиране срещат отпор не в самата наредба, а в законовите промени на "Обединените патриоти" от 2019г, с които нощуването в зони "А" и "Б" на Черноморието (според ЗУЧК - зоните най-близо до морския бряг) извън къмпинги се ограничи до "специално определени места". От МРРБ разясняват в отговора си до "Дневник", че възраженията по проекта за наредба, подавани до 1 юли 2021г. ще бъдат разгледани от бъдеща междуведомствена комисия, но "в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие не е дадена правна възможност за свободно къмпиране (свободно къмпингуване или "диво къмпингуване"), поради което не е било предмет на проекта на Наредба уреждането на обществените отношения, свързани с възможностите за свободно разполагане на палатки, кемпери или каравани." Тоест - и след ново разглеждане, наредбата трябва да се съобрази с все още неотменените чл. 10а и 24в на ЗУЧК, въведени през 2019г.

В бъдещета междуведомствена комисия, обаче, ще бъдат включени и представители на гражданските организации, включително представляващи организации, които са участвали в проведените обществените консултации по проекта на наредба, съобщава МРРБ в писмото си. Тя ще бъде да разгледа постъпилите становища, повечето от които настояват за отхвърляне на проектонаредбата и изискват да не се въвежда забрана за диво къмпиране. В досегашната междуведомствена комисия, съставила първия проект на наредбата, представители на гражданското общество не е имало. Членовете ѝ са назначени със Заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството от 2020 г. Петя Аврамова, с участие на представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителната агенция по горите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, Дирекцията за национален строителен контрол, Агенцията по геодезия, картография и кадастър; Националното сдружение на общините в Република България, представители на община Царево и община Приморско.

Граждански организации преди седмици обявиха проекта за наредба за къмпирането за поставящ забрана вместо правила, оспориха философията, която стои зад него и експертизата на участниците в работната група, създали проекта за наредбата. В отворено писмо от 16 юли организациите заявиха, че имената на авторите на проекта, скрити в предоставения от ведомството документ, трябва да бъдат оповестени, тъй като заемат публична длъжност. Гражданските организации изискаха отново проектонаредбата да бъде оттеглена, а регулация да се създаде чрез Национална стратегия за къмпиране в полза на държавния и обществен интерес, като са готови да помогнат официално с експертиза.

"Патриотичните" промени от 2019г

Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие бяха предложени от "Обединените патриоти" през 2019г. и приети от Народното събрание след улични протести и вето на президента Румен Радев. С въвеждането на чл. 10а и чл. 24в от ЗУЧК депутатите постановиха високи глоби за нощуващи извън специално урегулирани за къмпингуване места и отложиха за обсъжданата към момента наредба и волята на собственици на земи дали ще се обособят такива специални места. При промените, мотивирани със защита на Черноморието и дюните, освен глобите за къмпиране не бяха въведени глоби за строежи.

Опит за протест срещу забраната за къмпиране бе направен и с оспорване пред Конституционния съд чрез тогавашния омбудсман Мая Манолова, но беше неуспешен.

Така забраната за къмпиране извън специално регистрирани и осигурени с инфраструктура имоти беше въведена през 2019г. в ЗУЧК и наредбата, която се разработва, стъпва на тези текстове. За повторното приемане на 10 юли 2019г. на измененията след президентското нето са гласували 143 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

Така в процеса на оспорване вносителите от "Обединените патриоти" са подкрепени от парламентарното мнозинството и забраната за свободно къмпиране е узаконена в чл. 10а и чл. 24в на ЗУЧК, въпреки дългогодишни предшестващи дебати за нуждите от регулирано къмпингуване и осигуряване на места за това, както и за ограничаване на строителството край плажовете.

Текстовете бяха обнародвани в Държавен вестник на 16 юли 2019 г. С тях се определя глоба от 500 до 1000 лв. при поставяне на плажни принадлежности върху дюни. Санкции от 1000 до 3000 ще се налагат и за спиране на коли, ремаркета, кемпери и каравани (или имуществена санкция до 5000 лв.). Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения по неохраняеми плажове без право на това ще се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв. или с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв.

Новите текстове също така разрешават достъпа на моторни превозни средства до брега - увеличават се задълженията на собствениците на имоти да осигуряват не само пешеходен достъп, но всякакъв до брега.

Също така се освобождават от ограничения къмпингуването и автомобилите върху ембрионални дюни - дюни, които са в процес на формиране, но също както и останалите категории дюни дават почва на редки растения и са защитени от "Натура 2000" (виж тук, тук и тук). Не се разрешават кемпери и палатки върху зараждащите се дюни, но няма глоби за тях, докато за другите видове дюни (формираните и предимно пясъчни "бели" и обрасналите "сиви") има големи глоби.

Свързани статии
Зам.-министър призова Русия за общи мерки срещу замърсяването на Черно море По-малко спасители и медицински екипи по морето през септември Слънчева събота на морския бряг, температурата на водата - 24-25° Морето през септември - до 30% по-евтино Тръгва вълна от съдебни дела заради провалени почивки Задържаха трима мъже в Черноморец за разпространение на наркотици Близо 30 градуса по морето и днес, грабвайте хавлиите РИОСВ излседва морската вода край Синеморец Бургас домакин на семинар за намаляване на морски отпадъци Задръстване отново мъчи Южното Черноморие
Тагове
диво къмпингуване море къмпинг
Коментари

Още от последните новини