Д-р Калина Пиперкова: Почти всички гинекологични операции в Болница „Тракия“ се извършват по безкръвен път

Д-р Калина Пиперкова: Почти всички гинекологични операции в Болница „Тракия“ се извършват по безкръвен път - E-Burgas.com

Д-р Калина Пиперкова, завеждащ Акушеро-гинекологично отделение в МБАЛ „Тракия“, Стара Загора:

Почти всички гинекологични операции в Болница „Тракия“ се извършват по безкръвен път

Интервю на Татяна БАЙКУШЕВА

Отделението по Акушерство и гинекология в Болница „Тракия“, Стара Загора, е пример за модерно отделение на 21 век. Екип от високоспециализирани лекари, акушерки и медицински сестри осигуряват 24-часов прием и лечение на бременни, родилки и гинекологично болни. Квалифицирана специализирана помощ, изключително високотехнологично оборудване, комфорт и сигурност, характеризират престоя в АГ-отделение на Болница Тракия Център.
Извършват се пълен обем гинекологични операции, като акцентът е върху лапароскопските безкръвни операции.

- Д-р Пиперкова, имате пациентки от цялата страна. На какво се дължи големият интерес към ръководеното от Вас отделение?

- Факт е, че нашето АГ-отделение е на изключително високо ново, както откъм техника, така и от към квалификация на медицинския персонал. Не съществува нещо в областта на акушерството и гинекологията, което ние тук, в Болница „Тракия“ да не правим.

Основната причина пациентките ни да желаят да постъпват именно при нас е, че огромният процент от хирургичните интервенции, тук се извършват по лапароскопски метод. Това са известните повече като „безкръвни“ операции, които протичат с минимална кръвозагуба и са свързани с минимален травматизъм. А това, разбира се, води до бързо възстановяване. Над 90% от операциите, които се правят в отделението ни, са именно такива. Чрез тази методика се извършват всички видове оперативни интервенции в гинекологията - кисти, извънматочни бременности, миомни възли, премахване на матка, поставяне на синтетично платно при пролапс на тазови органи при жени. Лапароскопски са и операциите, разрешаващи изключително тежкия проблем за много от жените след определена възраст - незадържането на урина. Към отворен тип хирургия прибягваме само, когато пациентът има противопоказания за прилагане на „безкръвния“ метод.

- Какво е нужно да направи една пациентка, за да може да се оперира в болница „Тракия“?

- Нужно е преди извършване на операцията, да бъде прегледана от лекар от екипа на отделението, за да бъде определен обема на интервенцията. Понякога има разлики в становищата на лекаря, който първоначално е насочил пациентката за операция и това на нашия специалист. След това операцията на пациентката се вписва в оперативната програма и  така операцията и е планувана.

- Налага ли се пациентките да чакат много за планова операция?

- В рамките на 1 месец е максималният ни срок за планова операция. Ако обаче състоянието на пациента има спешен момент, правим разместване в програмата и той се оперира с предимство.

- Какво е Вашето лично мнение за така нареченото „секцио по желание“, което много жени днес предпочитат?

- Лично аз не го одобрявам. Тази модна вълна отдавна премина в развитите европейски страни, както и в САЩ. Даже там бих казала, че има едно залитане към „свръх“ естественото раждане - по домове, че даже и по реки и в какви ли не необичайни условия. В интернет има много такива клипове. В Англия, например, жените много често избират да родят в дома си, с помощта на акушерка.

- Крият ли рискове ражданията извън специализирано АГ-отделение? 

- Рисковете са огромни. Както се казва, къде на шега, къде не - когато родилката има нужда от лекар, значи работата е сериозна. А когато раждането върви добре, наистина си върви. Прекомерната лекарска намеса в тези случаи е излишна. С колегите ми непрекъснато коментираме, че излишно не трябва да се включват дори системи. При нормално раждане, когато от страна на майката и от страна на плода всичко е наред, наистина не се налага външна намеса. Лекарят просто трябва да наблюдава, да следи естествения ход на раждането. И да е сигурен, че всичко е наред. Когато обаче възникне проблем, например обилно кървене, това може да е много опасно както за родилката, така и за бебето. Тогава бързата лекарска реакция, наличието на медицинска апаратура, стерилни условия за оперативна намеса, медикаменти, са от изключителна важност.

- Какви са възможностите в Родилното отделение на болница „Тракия“ за обезболяване при раждане?

- Ние държим жените, които желаят да родят с обезболяване, да проведат задължителна консултация с анестезиолог през последния месец от бременността си. Това може да стане през всеки делничен ден между 15 до 17 часа в АГ-кабинета на нашата „Трета поликлиника“. Тази консултация е важна, за да им се изясни на какъв етап и как се извършва обезболяването. Не може като започнат болките и веднага да се започне с обезболяване! Нужно е родилката да получи определено разкритие, за да не спре раждането от приложеното обезболяване. Освен това, като всяка една интервенция, самата операция по обезболяването крие своите рискове. И пациентките е добре да знаят това. Трябва да се има предвид и, че правейки обезболяване, може да се стигне до раждане чрез секцио, защото се променя тазовото дъно. Освен това има рискове от завъртане на плода в родовия канал, при което много по-често се стига до използването на форцепс. Причината е, че под упойка жената не усеща достатъчно родилния напън. Въпреки това ние се съобразяваме с желанието на пациентката, защото психическото и равновесие е от изключителна важност по време на раждането. Чисто професионалното ми мнение е, че колкото по-естествено се случва едно раждане, толкова по-добър е резултата. Наблюдаващият гинеколог най-добре познава бременната и още в женската консултация може да оцени, дали тази жена има психиката да понесе тежестта на едно нормално раждане. Защото всяка жена, която е раждала нормално знае, че болката наистина е сериозна. Прагът на търпимост е различен за различните хора, въпреки че механизмът на раждане е един и същи.

- В Болница „Тракия“ допуска ли се бащата да присъства по време на раждането? Вие „за“ или „против“ сте партньорите да са заедно и в родилната зала?

- Ако това е желанието на двойката, за нас няма проблем бащата да присъства по време на раждането. Самата аз смятам, че този споделен момент би могъл да окаже негативно отношение върху сексуалността на двойката. Освен това, понякога мъжът може в една такава ситуация да прояви емоции, които не са от полза за майката. Особено ако е гледал много филми. В паузата между напъните например, вместо да остави родилката да си поеме дъх, той се хвърля да я целува и да я прегръща. На мен като лекар това не ми пречи, но за жената би могло да е неприятно и дори тежко. Но, да, ако пациентката и партньорът й искат, могат да са заедно в родилната зала.

- Какви са възможностите за прекъсване на бременност по медицински причини и по желание?

- Извършваме всички медицински дейности, свързани с прекъсването на бременност. Както по медицински причини, така и по желание на пациентката. Имаме възможности за диагностика на плода в утробата на майката на изключително ниво. Съвсем наскоро един от колегите ни се завърна от специализация във Великобритания именно в тази насока.

- Какво е мнението Ви за хапчетата за така наречената спешна контрацепция? Ефикастни ли са и крие ли риск използването им?

- Ако се вземат до 24 часа след полов контакт, хапчетата за така наречената спешна контрацепция са ефикасни. Използват се не по-късно от 72-ия час. Но те наистина трябва да бъдат избор на спешна контрацепция, а не избор на предпазване от нежелана бременност. В практиката си, за съжаление, се натъквам на много случаи, когато жената си казва: „Ами да, ще стане гаф и ще взема хапче“. А това не е добре. Защото използването на тези хапчета е свързано със сериозно хормонално вмешателство. Много често след употребата им се появяват кръвотечения. За съжаление здравната култура у нас е много ниска и се разпространява схващането, че употребата на контрацептивни е вредна и опасна. Това е масово мнение. Мисля, че в това отношение - изборът на контрцепция, сме на едно от последните места в Европа. Счита се, че употребата на контрацептиви застрашава възможностите за създаване на поколение. А е точно обратното. Аз се опитвам да убеждавам пациентките си, че е добре да използват контрацептиви до момента, в който смятат, че са готови да родят дете. В нормалния свят е така. Има ниско дозирани противозачатъчни, подходящи за ранна възраст. Те, разбира се, се употребяват след предписание от специалист. Статистиката показва, че най-често срещаният начин за контрацепция в България е прекъснатия полов контакт. Подчертавам – това не е метод за предпазване от бременност!

- Какви са възможностите за извършване на медикаментозен аборт и в каква степен той е алтернатива на инструменталния аборт?

- Да, съществува възможност за извършване на медикаментозен, неинструментален аборт. Той обаче се прави в определен срок на бременността. Той не е нещо ново, но от около една година е легализиран в България. На жената трябва подробно да се обяснят плюсовете и минусите. Плюсовете са, че медикаментозният аборт може да се направи в домашни условия. Жената поема таблетките през определени часове по назначение от лекар. Трябва да знае, че всичко това е свързано с болка и с продължително кървене. Всъщност това е имитация на спонтанния аборт. Не е нещо като да щракнеш с пръсти и да се случи. При неуспех в опит да се извърши медикаментозен аборт, може да се наложи извършване на аборт по инструментален начин. Той се извършва чрез така наречената вакуум аспирация, т.е. не се остъргва кухината, а се всмуква оплоденото яйце. Медикаментозният аборт самата аз препоръчвам като основен избор при нараждали жени и ранен срок на бремеността - не по-късно от 6-та до 7-ма седмица.

- Заплащат ли се гинекологичните операции и има ли доплащане за ражданията?

- Гинекологичните операции се заплащат, като заплащането е различно за здравно осигурените пациенти и за тези, които нямат здравни осигуровки. За нормално раждане се заплаща 500 лева, а когато се налага раждането да стане чрез цезарово сечение – 900 лева. Ако се налага планово секцио, необходимо е предварително да бъде извършен преглед от лекар в нашето отделение в последния месец на бременността.

Коментари

Още от последните новини