Честито Възкресение Христово!

Честито Възкресение Христово!  - E-Burgas.com

Православните християни отбелязват днес най-светлия си празник - Великден - деня, в който Синът Божи възкръснал от мъртвите за вечен живот.

Камбанен звън от катедралния храм "Св. Александър Невски" и другите църкви из страната в полунощ възвести Възкресението на Иисус Христос, а вярващите се поздравяват с думите "Христос воскресе!" и "Воистину воскресе!".

Този поздрав християните ще отправят в следващите 40 дни - до празника Петдесетница. Свещите, запалени на празничното богослужение, се носят да догорят вкъщи - така в дома символично се внася новата светлина. Възкресение Христово въплъщава основната християнска догма - вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд. Празникът слага края на 40-дневния Велик пост.

Според евангелския разказ на третия ден след разпването на Христос жените мироносици отишли на гроба, за да помажат тялото му, но открили, че той е празен - Иисус бил възкръснал. По-късно Мария Магдалена отишла в Рим, явила се пред император Тиберий и обвинила Пилат Понтийски, че е нарушил римските закони, осъждайки невинен човек. Тя подала на императора червено яйце с думите "Христос възкресе". Оттам тръгнала съществуващата и до днес традиция за празника да се боядисват яйца. Също оттогава води началото си характерният за Великден поздрав.

На Великден деца и възрастни се "бият" с червени яйца, като гледат кой ще излезе победител. Народната традиция повелява, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Велико, Величко, Велика, Величка, Възкресия, Анастас, Анастасия и др.

Свързани статии
Слънчево време и по-високи температури по Великден Велика събота е – последният ден от Страстната седмица Младежи помогнаха на възрастни хора в Пирне за Великден Празнично настроение в Бургас чак до Гергьовден, ето програмата Агнешкото скочи с 80% в навечерието на Великден Извънредни автобуси в Бургас във великденската нощ Отварят манастира край "Меден рудник" за посетители на Цветница и Великден Пенсионерите ще получат по 70 лв. за Великден КЗП и БАБХ започват проверки в навечерието на Великден Бургас ще посрещне Великден с пасхална служба и концерт
Тагове
великден
Коментари

Още от последните новини