Без традиционното масово почистване на България тази година заради пандемията

Без традиционното масово почистване на България тази година заради пандемията - E-Burgas.com

Близо 95 тона отпадъци са събрани от началото на кампанията, равнява се са 200 самолета "Бойнг 747"

Тази есен най-мащабната национална доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно“ няма да проведе традиционното масово почистване на страната. В условията на извънредна ситуация организаторите от  bTV ще продължат да отправят призива си към стотиците хиляди доброволци на инициативата за ежедневна грижа към средата, в която живеем, в съчетание с отговорност един към друг.

„Вярваме, че даването на личен пример и поддържането на чиста природа са възможни всеки ден - без заплаха за здравето на хората. Затова тази година, в ситуацията на пандемията от COVID-19, нашата цел е не да поставяме нови рекорди, като отново почистим замърсените места в България. Стремежът ни е да съхраним постигнатото в кампанията през годините и да го надградим, като мотивираме хората за още повече нови добри дела. Призоваваме ги да почистят градинките и любимите си места за отдих, да организират семейни пикници с нулев отпадък, да боядисат пейките пред блока, да засаждат дървета, да поставят къщички за птици и да предават нататък добрия пример всеки ден“, коментира Мария Лазарова, мениджър „Социални проекти” в bTV.

Като част от глобалното гражданско движение „Let’s Do It World”, кампанията „Да изчистим България заедно“ ще продължи да подкрепя усилията на доброволците в Световния ден на почистването (World Clean Up Day 2020) и да популяризира разнообразните възможности за подобряване на средата на живот.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България. На база постигнатите резултати в хилядите акции по чистене, облагородяване и залесяване през 2019 г., инициативата получи  световно признание за обединяването на най-голям брой доброволци на глава от населението в името на зелената идея – 6,2%, сред 180 държави, участващи в голямото почистване на планетата.

 

Свързани статии
Доброволци и администрация чистиха бреговете около Бургас от боклуци (Снимки) 55 хиляди лева делят Бургас от център за деца с аутизъм Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро Мият и вътрешнокварталните пространтсва в Бургас през юли НХА стартира кандидатстудентската си кампания от 15 юни – изпитите ще са дистанционни НАП-Бургас похвали изрядните данъкоплатци Стартира кампания за набиране на средства "За героите в бяло"
Тагове
чистене почистване кампания
Коментари

Още от последните новини