Без традиционното масово почистване на България тази година заради пандемията

Без традиционното масово почистване на България тази година заради пандемията - E-Burgas.com

Близо 95 тона отпадъци са събрани от началото на кампанията, равнява се са 200 самолета "Бойнг 747"

Тази есен най-мащабната национална доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно“ няма да проведе традиционното масово почистване на страната. В условията на извънредна ситуация организаторите от  bTV ще продължат да отправят призива си към стотиците хиляди доброволци на инициативата за ежедневна грижа към средата, в която живеем, в съчетание с отговорност един към друг.

„Вярваме, че даването на личен пример и поддържането на чиста природа са възможни всеки ден - без заплаха за здравето на хората. Затова тази година, в ситуацията на пандемията от COVID-19, нашата цел е не да поставяме нови рекорди, като отново почистим замърсените места в България. Стремежът ни е да съхраним постигнатото в кампанията през годините и да го надградим, като мотивираме хората за още повече нови добри дела. Призоваваме ги да почистят градинките и любимите си места за отдих, да организират семейни пикници с нулев отпадък, да боядисат пейките пред блока, да засаждат дървета, да поставят къщички за птици и да предават нататък добрия пример всеки ден“, коментира Мария Лазарова, мениджър „Социални проекти” в bTV.

Като част от глобалното гражданско движение „Let’s Do It World”, кампанията „Да изчистим България заедно“ ще продължи да подкрепя усилията на доброволците в Световния ден на почистването (World Clean Up Day 2020) и да популяризира разнообразните възможности за подобряване на средата на живот.

От началото на „Да изчистим България заедно“ досега близо 2 500 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили страната. По данни на екоминистерството, те са успели да съберат 94 338 тона отпадъци, което се равнява на над 200 напълно заредени самолета „Боинг 747”, и да премахнат над 18 800 сметища от лицето на България. На база постигнатите резултати в хилядите акции по чистене, облагородяване и залесяване през 2019 г., инициативата получи  световно признание за обединяването на най-голям брой доброволци на глава от населението в името на зелената идея – 6,2%, сред 180 държави, участващи в голямото почистване на планетата.

 

Свързани статии
Безплатно измерване на кръвната захар за бургазлии Водолази отново ще чистят дъното край Моста Техника от три града помага за оправянето на пораженията от бурята (Снимки) Бойко в Бургас: Ако бяхме ние Северният обход щеше да е готов преди осем месеца (Видео) Затварят паркинга край солниците заради почистване в района Стотици гуми, железа и кофи извадиха от дъното на морето край Несебър Чистят морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле Поморие създава собствено предприятие за сметопочистване "Елха на доброто" отново ще зарадва децата в риск Водолази отново ще чистят дъното край моста
Тагове
чистене почистване кампания
Коментари

Още от последните новини