Стотици гуми, железа и кофи извадиха от дъното на морето край Несебър

Стотици гуми, железа и кофи извадиха от дъното на морето край Несебър  - E-Burgas.com

Стотици автомобилни гуми, железа, кофи и други отпадъци бяха извадени от акваторията на несебърския полуострова в периода  на първата кампания по почистване на морското дъно, проведена в рамките на проект „Намаляване на отпадъците в акваторията на Несебър чрез акции за почистване и кампании за повишаване на съзнанието на местното население: опазване на морското природно и културно наследство като обществена отговорност и ресурс за местния традиционен поминък“, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени” на ФМ на ЕИП 2014 – 2021.

Извадените отпадъци, натрупани най-вече в следствие на риболовни дейности в района на  несебърското пристанище, бяха транспортирани до Претоварната станция – Несебър, където ще бъдат сортирани и предадени за рециклиране. 

Предстои да се проведе второ дистанционно изследване, което ще оцени постигнатите  резултати. След това ще се извърши повторна кампания за почистване, за да се извадят още отпадъчни предмети, които все още лежат на морското дъно. Изпълнението на проекта ще продължи до 26.08.2022 г., като целта е да се подобри максимално статуса на екосистемата в Черно море и да се намали ефекта от човешкото замърсяване.

Свързани статии
Ловци изкопали дюните в Несебър, искали да прекратят достъпа на АТВ-та в района Неизвестни унищожиха част от дюните на плаж в Несебър Николай Димитров: Нека запазим чистотата на мислите и действията си Несебър застрашен да отпадне от ЮНЕСКО В Несебър започват нов еко проект край Кошарица Три добермана нападнаха жена и кучето й в Несебър Тон и половина електронни отпадъци сърбаха в есенна кампания в Несебър И Несебър ще се бори срещу замърсяването на въздуха от битовото отопление Учници от несебърско село дискутираха върху агресията с представители на МВР Хамаци, панорамен далекоглед и соларни панели за бъдещата екопътека Кошарица - Плазовец
Тагове
несебър дъно почистване
Коментари

Още от последните новини