Стотици гуми, железа и кофи извадиха от дъното на морето край Несебър

Стотици гуми, железа и кофи извадиха от дъното на морето край Несебър  - E-Burgas.com

Стотици автомобилни гуми, железа, кофи и други отпадъци бяха извадени от акваторията на несебърския полуострова в периода  на първата кампания по почистване на морското дъно, проведена в рамките на проект „Намаляване на отпадъците в акваторията на Несебър чрез акции за почистване и кампании за повишаване на съзнанието на местното население: опазване на морското природно и културно наследство като обществена отговорност и ресурс за местния традиционен поминък“, финансиран по Програма „Опазване на околната среда и климатични промени” на ФМ на ЕИП 2014 – 2021.

Извадените отпадъци, натрупани най-вече в следствие на риболовни дейности в района на  несебърското пристанище, бяха транспортирани до Претоварната станция – Несебър, където ще бъдат сортирани и предадени за рециклиране. 

Предстои да се проведе второ дистанционно изследване, което ще оцени постигнатите  резултати. След това ще се извърши повторна кампания за почистване, за да се извадят още отпадъчни предмети, които все още лежат на морското дъно. Изпълнението на проекта ще продължи до 26.08.2022 г., като целта е да се подобри максимално статуса на екосистемата в Черно море и да се намали ефекта от човешкото замърсяване.

Свързани статии
Обзор в трескава подготовка за летния сезон (Снимки) Ученици от СУ "Любен Каравелов" за пореден път прославиха Несебър Чистят морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле И Несебър прие новия си бюджет, над 78 млн.лв. в рамката за 2022 Отново протести в Несебър срещу високите цени на горивата Николай Димитров: Обзор е на дефицит всяка година, искат да застроят Емона и Иракли Ключови решения в Проектобюджета на Несебър, ето приоритетите Учениците в община Несебър получиха знания за безопасен интернет Задържаха под стража мъж пребил жена си в Несебър Доброволци от Несебър продължават да приемат бежанци от Украйна
Тагове
несебър дъно почистване
Коментари

Още от последните новини