Чистят морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле

Чистят морското дъно край Морска гара и Ченгене скеле - E-Burgas.com

Община Бургас, съвместно с водолазите от СНЦ „Приятели на морето“, отново ще почистят отложените по морското дъно отпадъци в акваторията на Бургаския залив. Екоинициативата ще се проведе в двата празнични дни, Лазаровден и Цветница, в района на Морска гара - Бургас и Ченгене скеле.

Водолазната акция е предшествана от проучване на екологичното състояние на морската околна среда и намиращите се в нея отпадъци както на повърхността, така и на дъното. Проучването се реализира в 6 избрани полигона на Бургаския залив (зони с повишен антропогенен натиск): Пристанище Бургас, Пристанище Сарафово, акваторията на Северен и Централен плаж, Ченгене скеле и остров Св. Анастасия.

Наличие на значителен обем отпадъци беше установено именно в районите, обект на почистване. За да се придобие по-пълна информация за вида и състоянието им, се налага влизане на водолазни екипи за изследването им на място и при възможност отпадъците да бъдат извадени водата.

Инициативата е в рамките на съвместен проект на Община Бургас и Университет "Проф. д-р Асен Златаров" - "Повишаване на знанията за морската околна среда за устойчиво управление на морските ресурси и постигане целите на син растеж", финансиран по Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г., ДБФП № BG14MFOP001-6.004-0007-C01/МДР-ИР-01-237/14.12.2020 г.

Свързани статии
Отново отварят пунктове за пререгистриране на украински бежанци в Бургас и региона Водолази отново ще чистят дъното край Моста "Ченгене скеле" очаква посетители до 25 септември Техника от три града помага за оправянето на пораженията от бурята (Снимки) Водолази чистят дъното на пристанище Сарафово Затварят паркинга край солниците заради почистване в района Стотици гуми, железа и кофи извадиха от дъното на морето край Несебър Поморие създава собствено предприятие за сметопочистване Водолази отново ще чистят дъното край моста Динамично лято очаква возолазите от Созопол
Тагове
водолази почистване морска гара ченгене скеле
Коментари

Още от последните новини