Айтос грейна предпролетно (Снимки)

Айтос грейна предпролетно (Снимки) - E-Burgas.com

Нови кошчета и пейки в парка, дръвчета на реновирани улици и преобразена зона за отдих грейнаха в града

Предпролетно, през все още малкото слънчеви дни от м. март, Община Айтос започна обновяването на парка, градините, зоните за отдих и улиците в града. Редовните посетители на парк "Славеева река" вече видяха перфектно изчистените от високи треви, храсти и паднали дървета, паркови пространства. "Паркът е напълно готов да се раззелени пролетно и да стане още по-красив. По нареждане на кмета Васил Едрев, общински работници нон стоп се грижат за подръжката, надяваме се, че резултатите са вече видими", коментира за НП Мехмедали Руфадов, началник на отдел "Благоустрояване" към Дирекция “Териториално и селищно устройство и регионално развитие" в Община Айтос.

От Руфадов научихме още, че са закупени допълнително 10 кошчета за отпадъци, тип "мита мозайка", които вече са разположени на определена дистанция - от входа на парка по централната алея. Закупени са и 15 нови пейки, част от тях са ситуирани на парковите алеи, друга част ще отидат в селата, научи НП.

По Програмата на кмета Васил Едрев "За красива и благоустроена градска среда", продължава и кампанията за засаждане на млади дръвчета. Тази дейност продължава вече трета година - дръвчетата се засаждат на реновирани градски улици, на мястото на изсъхнатите стари дървета и на премахнатите, заради огромни надигащи плочките, коренища. Общината е закупила поредната партида, този път от 20 дръвчета, от вида пирамидален габър и шестил. 10 от тях ще бъдат засадени на обновената ул. "Филип Кутев", ще бъдат попълнени липсващите на ул. "Христо Ботев", ще има дръвчета и за двора на всяка детска градина, научи още общинското издание.

Сериозни предпролетни промени се случиха и в зоната за отдих на ул. "Гарова"5. Като чисто нови са освежените детски съоръжения там, подновени са пейките, поставени са кошчета за отпадъци. Засадени са борчета, предстои да се засее райграсът. Зоната е преобразена и радва не само живеещите на "Гарова" 5. На територията й има минерален извор, който традиционно събира много хора от квартала и от града, особено напролет и през лятото.

Започна и резитбата на хилядите розови храсти в града. За всяка от градинките са предвидени дейности по окопаване, засаждане, напояване. Предстои да бъде реализиран и проектът за Градската градина. За благоустрояването й, за първи път от десетилетия ще бъдат инвестирани над 1,3 млн. лв по общински проект, финансиран по Постановление на МС.

Във връзка с изпълнението на Програмата, младият началник на общинския отдел Мехмедали Руфадов предлага интересни идеи за позитивна промяна на средата, свързани с хоризонталната и вертикалната маркировка по натоварени градски улици, с междублоковите и предблоковите простраства и с грижите за зелената инфраструктура. Така че пролетното обновяване и освежаване на Айтос и селата тепърва предстои.

НП

Галерия
Свързани статии
Шишков в Айтос: Ще съдействаме за изграждане на обходен път, липсва инициатива от общината Зам.-министър също идва на проверката в Айтос Инспектират нововъведените мерки на опасния път в Айтос Кметът на Айтос и НПО ще обсъдят нови мерки за ограничение на трафика Нови обитатели пристигнаха в бургаския зоопарк (Снимки) Приеха Северения обход на Айтос като обект с регионално значение Официално: Зелена зона ще решава проблема с паркирането в "Лазур" от май 2022 година Комисия обследва целия участък, през който минават камионите в Айтос Ето какви мерки се взимат в опасния участък в Айтос още от днес Готов е новият паркинг в "Братя Милядинови", вижте къде е (Снимки)
Тагове
айтос парк пролетно почистване
Коментари

Още от последните новини