Атанасовското езеро стана дом за нов вид обитатели (Видео)

Атанасовското езеро стана дом за нов вид обитатели (Видео) - E-Burgas.com

По време на мониторинга на птиците в Атанасовското езеро край Бургас, който се провежда от екип на БДЗП в рамките на проект „Лагуната на живота“ (LIFE 17 NAT/BG/000558), на 15 декември 2021 г. Петър Янков и Радослав Молдовански са наблюдавали и документирали два дългоклюни (берингови) вретенара – Limnodromus scolopaceus – вид, който досега не е установяван на територията на България.

Дългоклюният вретенар е блатна птица, която гнезди по крайбрежието на Аляска, Северозападна Канада и най-североизточните части на Русия. Скитащи индивиди са наблюдавани многократно в Европа. Най-често са регистрирани във Великобритания, но и в Ирландия, Белгия, Германия, Швеция, Норвегия, Дания, Холандия, Италия, Франция, Испания. На Балканския полуостров видът е намиран само в Гърция и то отдавна – през м. май 1962 г.

Находката в Атанасовското езеро за пореден път потвърждава изключителната важност на мястото за миграцията на стотици видове птици.

 

Свързани статии
Ремонтират три големи диги в Атанасовското езеро Създадоха зелена сол от растение в Атанасовското езеро Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас Бургас започва война с гларусите Застрашени от изчезване птици са отровени край с. Тича Пожар изпепели търстикови масиви и земеделски постройки край Атанасовското езеро "Атанасовско езеро" бележи 41-години от обявяването му за резерват с панаир Зоопарк Бургас приютява четири пеликана, които не могат да оцелеят в природата Извършиха важни консервационни дейности на Атанасовското езеро (Снимки) Поставиха пръстени на пеликани в Атанасовското езеро (Видео)
Тагове
птици атанасовско езеро
Коментари

Още от последните новини