Ремонтират три големи диги в Атанасовското езеро

Ремонтират три големи диги в Атанасовското езеро - E-Burgas.com

В рамките на LIFE проектa „Лагуната на живота“ се осъществяват пет основни консервационни дейности, които водят до възстановяване, поддържане и подобряване състоянието на Атанасовско езеро. Зад тях стоят планиране и проектиране, а за изпълнението им е необходима добра координация и комуникация между всички участващи – компетентни органи, еколози, технолози, изпълнители. А предизвикателствата са много – неблагоприятните атмосферни условия, ограниченията на защитените територии и Натура 2000 зоната, различните видове машини и техника, които се използват в една трудна за работа среда.

Възстановяването и поддържането на оптимален воден режим в Атанасовско езеро е основният фактор, който влияе на условията в крайбрежната лагуна и е важно той да функционира така, че от една страна да поддържа екосистемата в добро здраве, а от друга – да осигурява условия за солодобива.

В момента се извършва възстановяване на три големи земни диги в Северното езеро с обща дължина от 6 км., които са скелета на езерото, който поддържа цялата му структура. Тези диги са отдавна разрушени и така се оформя една огромна водна площ в цялото Северно езеро, където водата не може да циркулира успешно. Надеждите на природозащитниците са, че с възстановяването им ще бъдат подобрени екологичните условия във водите и ще се залеят периферните части на лагуната, за да се осигурят добри условия и за другите крайбрежни местообитания – средиземноморски солени ливади, саликорния и други едногодишни видове. Ще бъдат повлияни 200 хектара от приоритетното местообитание, а екологичният ефект ще се разпространи на почти 700 хектара в Северното езеро. Освен това ще бъдат осигурени нови 7 хектара благоприятна за гнездене на приоритетните видове птици (саблеклюн, кокилобегач, морски дъждосвирец, белочела рибарка и др.) територия в най-важната за тях част от поддържан резерват „Атанасовско езеро“.

В момента се работи върху две от трите големи диги и вече са възстановени до 1 м. височина повече от 1500 м. от тях. При благоприятни метеорологични условия се очаква до края на годината да бъдат изпълнени 4000 м.

* LIFE проекта „Лагуната на живота“ се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие, Черноморски солници АД, БДЗП и „Заедно 2011“.

www.lagoon.biodiversity.bg,

Facebook Лагуната на живота/The Lagoon of Life,

Instagram lagoon_of_life

За повече информация: Спас Узунов, консервационен експерт, БФБ – 0896798835.

Свързани статии
Създадоха зелена сол от растение в Атанасовското езеро Пожар изпепели търстикови масиви и земеделски постройки край Атанасовското езеро Атанасовското езеро стана дом за нов вид обитатели (Видео) "Атанасовско езеро" бележи 41-години от обявяването му за резерват с панаир Извършиха важни консервационни дейности на Атанасовското езеро (Снимки) Поставиха пръстени на пеликани в Атанасовското езеро (Видео) Бургас с най-много наблюдавани видове в Световния уикенд за наблюдение на птиците Орнитолози и доброволци преброиха 298 къдроглави пеликани в Бургас (Снимки) Доброволци и администрация чистиха бреговете около Бургас от боклуци (Снимки) Граждани и институции чистиха Вая и Атанасовското езеро
Тагове
атанасовско езеро
Коментари

Още от последните новини