Бургас започва война с гларусите

Бургас започва война с гларусите  - E-Burgas.com

Предвидено е използването на стерилизация, подменяне на яйцата с изкуствени и дори намесата на дронове

Работна група ще разработи  мерки за ограничаване популацията на гларусите на територията на община Бургас. Това ще се случи, ако бъде одобрена докладната на общинските съветници от Стоян Грозев и Манол Тодоров в местния парламент.

В докладната се посочва, че през последните популацията гларусите е нараснала неколкократно, което е довело до конфликти с жителите на града. 

"Няколко основни проблема се свързват с присъствието на гларуси в града и урбанизирани територии — шум, екскременти, агресивно поведение, висок риск от сблъсък на самолети с техния вид, риск от пренос на болести. Привлекателността на летищата за гларусите се увеличава ако наблизо има голям воден обект.

Екскрементите им могат да увредят покриви, близко паркирани автомобили, както и да замърсят публични водоизточници с възможни негативни последици за общественото здраве." пишат още от ДБГ.

По думите им проблемът с бързо нарастващата популация на гларусите е проблем на много страни. Редица от тях от няколко години прилагат различни методи за ограничаване популацията на гларусите, като контрацепция, обработка на яйцата, дори употреба на дронове.

"Рим е първият град в Европа, който от 2018 г. въведе химична стерилизация на пернатите чрез заложено в хранителни примамки специално вещество. А град Остенде, Белгия използва дрон чрез който се отбелязват местата с гнезда на гларуси, а градските власти заменят истинските яйца с изкуствени. Фалшивите яйца не само ограничават увеличаването на популацията, но и намаляват агресивното поведение на птиците" посочва се още в докладната. 

Идеята е да се създаде работна група с отворен формат към която ще бъдат поканени различни експерти, НПО-та и отговорни институции, която ще изготви план-програма с мерки за ограничаване популацията на гларусите в Община Бургас. В работната група ще бъдат включени трима общински съветника, като задължително един от тях ще бъде член на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни, както и експерти от Общинска администрация Бургас. Покани за участие в работната група ще бъдат изпратени до РИОСВ Бургас, Областна администрация Бургас и НПО.

 

Свързани статии
Специалист: Животните отказват да се хранят с дни заради пиратките по Нова година БАН проверява има ли микропластмаса в мидите и рапаните от Черно море Как да си направим екологична коледна украса Нови по-строги правила за чистотата на атмосферния въздух предлага Европейската комисия Климатичните промени и неравенствата Водните ресурси в борбата с климатичните промени Божана Славкова: Младите хора у нас следват мотото „Правя това, което ми кажат да направя“, но това не води до никъде Престъпления срещу климата – политици, граждани, правосъдие Само електрически автомобили в ЕС след 2035 г. - постижима или непостижима цел? „Застъпници за природата“
Тагове
екология гларуси птици
Коментари

Още от последните новини