Бургас започва война с гларусите

Бургас започва война с гларусите  - E-Burgas.com

Предвидено е използването на стерилизация, подменяне на яйцата с изкуствени и дори намесата на дронове

Работна група ще разработи  мерки за ограничаване популацията на гларусите на територията на община Бургас. Това ще се случи, ако бъде одобрена докладната на общинските съветници от Стоян Грозев и Манол Тодоров в местния парламент.

В докладната се посочва, че през последните популацията гларусите е нараснала неколкократно, което е довело до конфликти с жителите на града. 

"Няколко основни проблема се свързват с присъствието на гларуси в града и урбанизирани територии — шум, екскременти, агресивно поведение, висок риск от сблъсък на самолети с техния вид, риск от пренос на болести. Привлекателността на летищата за гларусите се увеличава ако наблизо има голям воден обект.

Екскрементите им могат да увредят покриви, близко паркирани автомобили, както и да замърсят публични водоизточници с възможни негативни последици за общественото здраве." пишат още от ДБГ.

По думите им проблемът с бързо нарастващата популация на гларусите е проблем на много страни. Редица от тях от няколко години прилагат различни методи за ограничаване популацията на гларусите, като контрацепция, обработка на яйцата, дори употреба на дронове.

"Рим е първият град в Европа, който от 2018 г. въведе химична стерилизация на пернатите чрез заложено в хранителни примамки специално вещество. А град Остенде, Белгия използва дрон чрез който се отбелязват местата с гнезда на гларуси, а градските власти заменят истинските яйца с изкуствени. Фалшивите яйца не само ограничават увеличаването на популацията, но и намаляват агресивното поведение на птиците" посочва се още в докладната. 

Идеята е да се създаде работна група с отворен формат към която ще бъдат поканени различни експерти, НПО-та и отговорни институции, която ще изготви план-програма с мерки за ограничаване популацията на гларусите в Община Бургас. В работната група ще бъдат включени трима общински съветника, като задължително един от тях ще бъде член на Постоянната комисия по опазване на околната среда, земеделие и храни, както и експерти от Общинска администрация Бургас. Покани за участие в работната група ще бъдат изпратени до РИОСВ Бургас, Областна администрация Бургас и НПО.

 

Свързани статии
Как да направим специалните събития екологични? Green Deal: Какво ще ядем след 20 години Тонове вредни емисии бяха спестени на Бургас с няколко екопроекта Ученици и експерти на обща маса за решаване на проблема с гларусите в Бургас Ученици от Поморие изработиха арт инсталация на екологична тематика Европейска директива охлади ентусиазма за войната с гларусите в Бургас Бургазлии върнаха 161 тона отпадъци за рециклиране в мобилните центрове на общината Странджа олекна с няколко тона боклук след намесата на доброволците от "За Земята" Бургас и Варшава се обединяват около идеята за по-чист въздух Роботи ловят плаващи отпадъци в три бургаски пристанища
Тагове
екология гларуси птици
Коментари

Още от последните новини