Актуализацията на бюджета вече е факт

Актуализацията на бюджета вече е факт - E-Burgas.com
БГНЕС

Актуализацията на бюджета за настоящата 2021 година вече е факт. На продължило над 7 часа заседание, започнало в ранните сутрешни часове в петък, в комисията по бюджет и финанси прие поправките в държавния фиск, които след това влязоха за обсъждане в пленарна зала, пише frognews.com.

Въпреки че не минаха и на двете четения в комисия, както и на първото в пленарна зала, десетки депутати традиционно отново представиха идеите си за допълнителни средства за редица сектори.

Засегната бе темата за нуждата от допълнителни пари за регионите, за противопожарна защита, за борба с градушките, за туризма, за висшите и средните училища, за инвалидни пенсии и др. Именно това традиционно "наддаване" отне фактически цялото предвидено парламентарно време, което наложни двукратното му удължаване. Въпреки множеството предложения и часовете спорове не се стигна до напрежение, както се случи в четвъртък на гласуването на парите за пенсии и здраве.

Проблясваха отделни искри между депутатите и парламентарни групи като случай, в който депутатът Мария Капон помогна на Иван Тотев от ГЕРБ да разпредели изгубеното си предложението с редакция в други параграфи и в крачка. В разменените реплики от парламентарната трибуна се чу и "майна" като междуметие, след констатация, че може да са от различни партии, но са пловдивчани.

Леко градусът на напрежението се вдигна и от направено предложение от страна на Тошко Йорданов, ИТН, депутатите, вместо небрежно да разпределят и разхвърлят едни пари насам - натам, да вземат да добавят в бюджета, като върнат партийната субсидия над 1 лв. Това би било и в изпълнение на решението от референдума от 2016 г, на който от ИТН толкова много държат. Самата партия на Слави Трифонов обяви, че връща субсидията.

"Айде да видим дали наистина ви пука за хората и дали ще си бръкнете в собственото джобче", обърна се Тошко Йорданов от трибуната към парламентарната зала.

От БСП го репликираха, че на призив да се връщат по този начин пари, добре е да се направи сметката колко пари се харчат сега на данъкоплатците с организирането на втори предсрочни избори и то защото ИТН не са пожелали да направят правителство.

Между БСП и ИТН припламна кратък спор коя парламентарна група всъщност по-малко е искала да направи правителство.

По-рано в петъчния ден в началото на бюджетната ГЕРБ демонстративно напуснаха залата. Аргументът за това действие - не искат да се проточва излишно заседанието при условие, че се знае, че те са против така предлаганата актуализация, като възраженията си щели да представят при обсъждането в зала.

Малко над 500 милиона са приетите нови приходи, а още толкова са планираните разходи, каза след заседанието на комисията финансовият министър Асен Василев. Ако новозаписаните точки в част "приходи" и в част "разходи" се изпълнят в този си вид, то това ще значи, че няма да се натрупа допълнителен бюджетен дефицит.

Именно приемането на актуализацията на фиска бе основна и неразривна част от реториката на държавния глава Румен Радев през последните седмици.Този акт бе поставен като главно условие за това, в какъв времеви срок президента ще издаде указ за разпускането на 46-я парламент. Това значи, че дните на настоящия парламент са преброени - нещо, потвърдено и от самия Радев в петъчния ден.

Свързани статии
Граждани и бизнесмени от Поморие ще се включат с предложения за новия проектобюджет Мъката по актуализация на бюджета продължава трети ден Премиерът Стефан Янев призова за актуализация на бюджета Стефан Янев: Държавният бюджет за 2021 е бил изразходван още първите 4 месеца Исторически бюджет за Айтос, вдигат парите за спорта с 20 хил. лева Ден след гласуването на бюджета: Започна реализирането му в "Изгрев" и "Славейков" (Снимки) Димитър Николов: Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета, той осигурява стабилността на общината Виолета Илиева, РУО: Корпусите няма да решат проблема с броя на учениците, нужно е ново училище Общинският съвет в Бургас гласува Бюджет 2021 Поморие няма да вдига данъците през 2021
Тагове
бюджет
Коментари

Още от последните новини