Фирми масово спират започнати проекти в Бургас заради скъпи материали

Фирми масово спират започнати проекти в Бургас заради скъпи материали - E-Burgas.com
Архив

Това допълнително утежнява бюджетът на общината, тъй като се стига до нови оскъпени поръчки

Въпреки че бюджетът на община Бургас е по-голям от миналогодишния той е изправен пред редица нови предизвикателства. Фирми, изпълнители на започнати вече проекти, масово спират дейността си по поръчките заради високите цени на строителните материали. Това налага замразяване на редица обекти и започване на нови процедури за избор на изпълнител, по нови цени спрямо фиксираните в първите обществени поръчки.

Кметът Димитър Николов разкри, че става въпрос за над 10, вече, такива случаи, сред които са няколко детски градини и новият Младежки културен център в „Меден рудник“. Няколко фирми от пътното строителство и озеленяването са отказали да изпълняват възлагане на ресорните кметове по същата причина.

По този въпрос кметът използва днешното представяне на рамката на Бюджет 2022 и за призив към правителството за решаване на този проблем.

Междувременно Николов призна, че за поредна година няма да бъдат повишени таксите и данъците заради изключителната чувствителност на българската икономика.

За поредна година общината няма да получи и обща изравнителна субсидия от държавата, което Николов смята за несправедливо, тъй като, според него, трябва да бъдат стимулирани общините, които са добър пример, а не обратното. Годишно това са суми в размер на между 4 и 6 млн. лв.

И тази година, най-вероятно ще е нулева по отношение на европейското финансиране, не са ясни и условията за кандидатстване. И през 2022 е предвиден кредит за финансиране на дейности, може би и този път ще е 10 млн. лв. За последно те бяха разходвани за ремонт на улици, по които бе извършено изграждане на ВиК мрежата, след което дружеството не си бе изпълнило ангажиментите за тяхното възстановяване.

В Бюджет 2022 ще попаднат още 35 проекта от собствената програма „Моят град, моят квартал моята улица“, доизграждането на корпуса на училище „Св. Св. Кирил и Методий“, доизграждането на шумоизолиращата стена в Сарафово и ремонт на местната ул. „Брацигово“, ще продължи корекцията на река Отманлийска, като, според хидроинженерите на общината вече няма опасност за живота на хората в Ченгене скеле.

Също така ще бъде ускорен процеса по доизграждането на спортния комплекс и парк до небостъргача в „Меден рудник“, ще се инвестира половин милион лева за пътна връзка към кв. Лозово, а индустриалните зони ще получат финансова инжекция в размер на 800 хил. лв.

Свързани статии
Кметът на Созопол направи отчет на бюджета, дълговете постепенно се гасят Близо 1000 фирми ще получат безвъзмездно 260 млн. лв. Пореден ден на протести, пътните фирми блокират 18 възлови пътища в страната Пътните фирми отново излизат на протест, блокират и Айтоския проход Приеха Бюджет 2022 в Поморие, пари са заложени във всички сфери и дейности Одобриха Бюджет 2022 в Бургас В Айтос гласуват бюджета на 19 април И Несебър прие новия си бюджет, над 78 млн.лв. в рамката за 2022 Решават казуса със забавените плащания на пътните фирми в най-кратък срок Ключови решения в Проектобюджета на Несебър, ето приоритетите
Тагове
бюджет фирми
Коментари