Защо са занемарени гробищата в Бургас? Осем души се грижат за 250 хил. гробни места

Защо са занемарени гробищата в Бургас? Осем души се грижат за 250 хил. гробни места - E-Burgas.com
Гробищният парк в Бургас се простира на над 1000 декара и продължава да расте

От ОП "Обреден комплекс" признаха, че е необходим голям ресурс от работна ръка, техника и средства за поддържане на парка, но в момента не разполагат с такъв

Осем души са ангажирани с дейностите по косене и почистване на гробищата в Бургас. От тях седем са работници по поддръжката, а един е отговорник. Това отговори директорът на ОП "Обреден комплекс" Бургас  Магдалена Карастоянова на запитване от общинския съветник от "Демократична България" Иво Баев по повод стопанисването и поддръжката на гробищата в града

Преди месец адвокат Баев внесе питане в Общински съвет, в което той изрази притеснението на граждани относно състоянието на парка. Хората масово се оплакват от лоша поддръжка на алеите, които са осеяни с кал и дупки, висока трева между гробовете и предпоставки за появяване на насекоми и влечуги. Общинският съветник се поинтересува главно от това с какъв персонал разполага гробищния парк, ползва ли се услугата на външни фирми и ще бъдат ли взети мерки за справяне с горепосочените проблеми.

Отговорът на ОП "Обреден комплекс" бе публикуван часове преди заседанието на Общински съвет - Бургас, което е утре.

В писмото става ясно, че за поддръжката на парка на практика се грижат осем души, а други трима озеленители, които се занимават предимно с изработката на траурни венци. Заплатата на всички е малко над 8000 лв. 

"От април до ноември, обособено звено от служители на общинското предприятие извършва косене на общите части, зелени пространства, тревни пътеки и ръчно събиране на изхвърлените растителни и други отпадъци. Освен косене по график, звеното работи приоритетно по сигнали от граждани. През периода от ноември до април, звеното се фокусира към изрязване и почистване на клони и храсти, като при необходимост извършва и дейности по дейностите по опесъчаване на заледени участъци пред Ритуална зала и подходите на Гробищен парк." пише още в писмото. 

Става ясно още, че към момента на гробището , което съществува от 60-те години на миналия век, съществуват над 250 хиляди гробни места, а погребенията на територията му са между 2000 и 2200 на година. Старата част на парка е 550 декара, а усвоената част от предвиденото разширение е още толкова. 

Сметките показват, че за това огромно пространство се грижат осем души, които работят пет дни в седмицата на осемчасов работен ден.

От "Обреден комплекс" допълват още, че голяма част от гробовете са изоставени и не се посещават от години. 

"Необходим е голям ресурс от работна ръка, техника и средства" завършва Магдалена Карастоянова. В писмото обаче не се уточнява дали този ресурс ще бъде осигурен. 

От своя страна адв. Иво Баев заяви, че се ангажира да се запознае в детайли относно структурата, щата и бюджета на общинското предприятие. 

Свързани статии
Ограничават движението около гробищата заради утрешната Задушница, ето организацията В събота бургазлии отдават почит на Петя Дубарова, Коджакафалията и Петко Росен Христо Иванов: Иво Баев се отклонява от националната политическа линия на коалицията Иво Баев: Срам ме е, че съм юрист в държава с такъв правосъден министър Ето каква ще е организацията на движението на Черешова Задушница в Бургас Започва ремонт на кръговото до гробищата Иво Баев: Премахването на пейки е безумие, безобразие и беззаконие
Тагове
Иво Баев гробища  ОП
Коментари

Още от последните новини