Военни унищожиха плаваща мина край Камчия (Снимки)

Военни унищожиха плаваща мина край Камчия (Снимки) - E-Burgas.com

Сигнал за плаваща морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 15.10 ч. на 30 юни 2022 г. от Морския спасителен координационен център. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“, плаващ под либерийски флаг.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб - базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“.

Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Йорданов Зенгинов и старшина II степен Калоян Иванов Кръстев и екип от водолази - капитан-лейтенант Деян Кирчев Стефанов, офицерски кандидат Николай Валентинов Пенчев и главен старшина Красимир Станчев Кръстев, ръководени от старши капитан I ранг Даниел Тодоров – командир на дивизион спомагателни кораби от Военноморска база Варна, извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб „Каварна“. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази-взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване на райони и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Галерия
Свързани статии
Гешев: Службите бързо да разсеят съмненията за участието на страната ни във взрива на Кримския мост Трима души са загинали при взрива на Кримския мост Трима са загиналите при взрива в "Арсенал" Пореден взрив в завод "Арсенал", има жертви и ранени Военни унищожиха поредната морска мина в Южното Черноморие Военни поемат контрола на границата, изтеглят командированите полицаи заради изборите Над 500 военни пазят границата Армията засилва охраната на границата с военни, транспортна техника и дронове Унищожиха мина, открита на плажа в Ахелой Военни помагат на МВР на границата с Турция и Гърция
Тагове
мина взрив военни
Коментари

Още от последните новини