В село Кости евакуираха хората, десетки са наводнените къщи

В село Кости евакуираха хората, десетки са наводнените къщи - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

Опасно високи нива достигнаха реките в Югоизточна България след проливните дъждове от последните дни.

Река Велека преля и заля село Кости. Хората от пострадалите къщи са евакуирани при роднини и в сградата на кметството, показа репортаж на bTV. Залято е и землището на село Димчево.

В с. Кости водата придошла час след полунощ. Под вода са всички къщи край реката.

Целият водосбор в Странджа се събира в селото, а то е на пътя на морето. „Физичните закони няма кой да ги промени", коментира кметът на с. Кости Антон Ангелов.

Хората се оплакват и че водата от чешмите тече жълта. Бургаското село Димчево пък остана без ток и вода. Причината е непрестанно покачващото се ниво на водите, които заляха землището на селото.

Заради вчерашния дъжд река Факийска продължава да прелива. Помпи от пожарните на Пловдив и Варна са докарани да помагат и изхвърлят водата към язовир Мандра. 15 къщи, които са вили, са под вода.

Пътят Присад - Димчево остава затворен. Ръководството на „Напоителни системи" е в село Димчево, възложили са на геодезисти спешно да определят коя е най-ниската точка, като целта е да скъсат дигата, за да изтича по-голямо количество вода към язовир Мандра.

Нивото на водата продължава да се вдига и още къщи са застрашени.

Свързани статии
Поморие подпомага пострадалите карловски села с 10 хил. лв. Започват проверки за незаконна сеч в Карловско Щетите от наводненията в Карловско са за около 60 млн. лв. Обсъждат премахването на екостикерите за колите Коригират коритото на река Отманлийска, за да няма щети от преливания (Снимки) Две от три крачки за решаване на кризата с питейната вода в Димчево били направени Най-пострадалите от наводненията в Димчево получиха битова техника (Снимки) Общината помага на собствениците на наводнените в Димчево къщи с 40 хил.лв. Ще чистят ежегодно четири реки, вливащи се в Мандра Димчево ще получи финансова помощ от общината
Тагове
наводнения високи води кости димчево
Коментари

Още от последните новини