В село Кости евакуираха хората, десетки са наводнените къщи

В село Кости евакуираха хората, десетки са наводнените къщи - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

Опасно високи нива достигнаха реките в Югоизточна България след проливните дъждове от последните дни.

Река Велека преля и заля село Кости. Хората от пострадалите къщи са евакуирани при роднини и в сградата на кметството, показа репортаж на bTV. Залято е и землището на село Димчево.

В с. Кости водата придошла час след полунощ. Под вода са всички къщи край реката.

Целият водосбор в Странджа се събира в селото, а то е на пътя на морето. „Физичните закони няма кой да ги промени", коментира кметът на с. Кости Антон Ангелов.

Хората се оплакват и че водата от чешмите тече жълта. Бургаското село Димчево пък остана без ток и вода. Причината е непрестанно покачващото се ниво на водите, които заляха землището на селото.

Заради вчерашния дъжд река Факийска продължава да прелива. Помпи от пожарните на Пловдив и Варна са докарани да помагат и изхвърлят водата към язовир Мандра. 15 къщи, които са вили, са под вода.

Пътят Присад - Димчево остава затворен. Ръководството на „Напоителни системи" е в село Димчево, възложили са на геодезисти спешно да определят коя е най-ниската точка, като целта е да скъсат дигата, за да изтича по-голямо количество вода към язовир Мандра.

Нивото на водата продължава да се вдига и още къщи са застрашени.

Свързани статии
Най-пострадалите от наводненията в Димчево получиха битова техника (Снимки) Общината помага на собствениците на наводнените в Димчево къщи с 40 хил.лв. Ще чистят ежегодно четири реки, вливащи се в Мандра Димчево ще получи финансова помощ от общината Удължават бедственото положение в Димчево Наводнена е помпената станция в Димчево, местните пият вода от водоноска Кметът на Кости: Водата в се оттегля, но ще отменим частичното бедствено положение утре или в петък Ситуацията в Димчево се влошава: Нивото на водата продължава да се вдига, къщите са застрашени (Снимки) Затвориха пътя между Присад и Димчево заради високото ниво на Мандра Бургаски ВиК проект получи подкрепа от държавата
Тагове
наводнения високи води кости димчево
Коментари

Още от последните новини