Ще чистят ежегодно четири реки, вливащи се в Мандра

Ще чистят ежегодно четири реки, вливащи се в Мандра - E-Burgas.com

Областният управител Вълчо Чолаков поиска ежегодно почистване на четирите реки, вливащи се в езерото Мадра - Факийска, Средецка, Изворска и Русокастренска. Това е едно от нещата, които ще даде дългосрочно решение на наболелия проблем с наводненията. Пример за такова е почистването на река Русокастренска през 2018 година, за което Министерски съвет отпусна близо 62 хил. лв. От тогава, вече трета година в този район няма проблеми.

Чолаков настоява още за извършване на проучвания и евентуално изграждане на допълнителни диги. Според областния управител, опитът от последните години показа, че освен почистването, трябва да се вземе предвид и друго важно обстоятелство. Експертите наблюдават, че дъждовете се изсипват за много кратко време в големи количества.

Липсва равномерност. Вероятно ще се наложи преизчисляване размерите на дигите и сеченията по речните корита, така че да отговарят на настоящите климатични условия. Природата се променя, за да се избегнат бедствия, трябва да се адаптира изграденото към промените. Вече текат  проучвания по темата. Всичко, с което разполагаме като съоръжения е изграждано в друго време, при различни условия и цифри от днешните. Това е мнението на експертите, които Чолаков събра на среща, за да иска от тях конкретни решения. Този подход ще е полезен за всички места на територията на област Бургас където обичайно се наблюдават наводнения.

Чолаков обходи селищата в областта, които пострадаха от последните валежи. В село Кости едно от възможните решения е удълбочаване на съществуващия през селото дол и изграждане на по-високи стени. Така дерето ще поема по-голямо количество вода и ще се избегне разливът, водещ до наводнения. Областният управител се надява след като са индентифицирани проблемите да се намери и необходимото финансиране.   

По повод битовите отпадъци, които реката в Средец изхвърли в града, Чолаков настоява да се използва цялата строгост на закона срещу лицата, които си позволяват да я превръщат в нерегламентирано сметище. По думите на областния управител, ако хората не спрат да изхвърлят боклуци и всяка година институциите да чистят ефектът ще е същия. Въпреки, че е извън сферата му на компетентност областният управител се ангажира да съдейства за по-бързото изчистване на проблемните места.

Проблемът с непочистените дерета и речни участъци бе сред първите, с които областният управител се сблъска в началото на мандата си, липсата на средства го принуди да търси алтернативни методи като използване труда на лица лишени от свобода. За шест години по този начин са изчистени хиляди метри речни участъци в област Бургас. С готов проект за европейско финансирани Чолаков опита да осигури багер, с който администрацията да чисти със собствени сили, независимо от ограничения си бюджет. За съжаление средствата не бяха отпуснати. Въпреки това областният управител настоява за реализирането на тази идея, която би дала оперативност и възможност за бърза реакция в най-критичните точки на областта.

 

Свързани статии
Вълчо Чолаков публикува отчет на мандата си Най-пострадалите от наводненията в Димчево получиха битова техника (Снимки) Инспектори откриха бракониерска лодка, скрита в трастика край Мандра (Снимки) Ще приключи "административния тенис" на плажовете в Бургас? Решават проблема с дъждовната вода Областният управител Вълчо Чолаков с интересни предложения към посланика на Франция Кметът на Кости: Водата в се оттегля, но ще отменим частичното бедствено положение утре или в петък В село Кости евакуираха хората, десетки са наводнените къщи Ситуацията в Димчево се влошава: Нивото на водата продължава да се вдига, къщите са застрашени (Снимки) Реките по Южното Черноморие с опасно високи нива Отпуснаха над 3 млн. лева за засегнати от наводненията общини
Тагове
реки наводнения кости мандра вълчо чолаков
Коментари

Още от последните новини