Употребата на антибиотици вреди на мозъка

Употребата на антибиотици вреди на мозъка  - E-Burgas.com

От десетилетия е известно, че антибиотиците причиняват тежки нарушения на нормалната чревна функция. Те нарушават крехкия баланс между безвредните микроорганизми, живеещи там и прави стомашно-чревния тракт уязвим към множество инфекциозни заболявания.

Изследване от 2016 г. разкрива, че способността на антибиотиците да убиват чревните микроорганизми е свързана с новооткрит страничен ефект – спиране на растежа на нови мозъчни клетки в хипокампуса, мозъчен район пряко свързан с паметта.
 
Журнала Cell Reports пубикува изследването на учени от берлинския център по молекулярна медицина Max-Delbrueck. Учените от центъра наблюдавали специфичен тип бели кръвни клетки, осъществяващи комуникация между мозъка, имунната система и чревния микробиом.
 
Употребата на антибиотици, отчели учените, води до силно понижаване на броя и активността на тези клетки, което се свързва с понижение в производството и растежа на нови нервни клетки в мозъка и влошаване на паметта при изследваните.
 
Берлинските изследователи установили още, че връзката между чревния микробиом и мозъка се осъществява именно чрез страдащите от антибиотичен прием бели кръвни клетки – моноцитите, познати като Ly6Chi. Те се намират в главния и костния мозък, както и в кръвта.
 
Понижаването на броя им, независимо дали е следствие от антибиотичен прием или друг фактор се свързва с понижена неврогенеза и влошена памет.
 
Било достигнато и положително заключение – нанесените от антибиотиците щети не са непоправими. Според научния екип, комбинацията от пробиотици, подходящи физически упражнения и здравословен хранителен режим могат напълно да поправят щетите, нанесени от антибиотиците на чревния микробиом и съответно – на нивата на Ly6Chi моноцитите и неврогенезата.
 
Екипът, провел изследването бил особено впечатлен от неочакваните резултати и се надява, че пробиотиците биха могли да бъдат използвани и за третиране на невродегенеративни и психоемоционални разстройства, породени от нарушена неврогенеза.

cross.bg

Коментари

Още от последните новини