Туристическият бранш: Рестрикциите да идват със задължителни компенсации

Туристическият бранш: Рестрикциите да идват със задължителни компенсации - E-Burgas.com
Снимка БГНЕС

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) изразява своята подкрепа към позицията на колегите ни от Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) за задължителната обвързаност между здравните и икономическите мерки, съобщиха от Сдружението на заведенията.

"Ние отдавна настояваме да се създадат ясен пакет от икономически мерки, които да бъдат предприети в подкрепа на бизнеса според различните рестрикции, наложени в следствие развитието на COVID-19. И тук говорим не само за затваряне, но и за всякакъв вид ограничения.

При въвеждане на рестрикции на стопанската дейност в туристическия бизнес, е редно да се създаде т.нар. светофарна уредба от икономически мерки, която да бъде обвързана с тази, индикиращa ръста на заболеваемостта и съответно налаганите ограничителни мерки. За да бъде пределно ясно при какви рестрикции, какви компенсации получават фирмите, служителите и самонаетите лица. И обезщетенията трябва да са достатъчно големи, за да защитят бизнеса от фалит и да са съобразени с европейската практика, както и за необходимостта заповедите на отделните РЗИ-та за затваряне или ограничаване на дейността на дадени бизнеси да се приравнят на националните, като се предвидят и съответните обезщетения.

Вече имаме опит със заобикалянето на националните мерки с въвеждането на регионални рестрикции, за да се прескочат заповедите за общо затваряне и да не се плащат компенсации. Но бихме желали да подчертаем дебело, че това ще доведе до множество фалити в сектора, така че държавата в крайна сметка няма да спести пари, а ще загуби.

Ние също сме на мнение, че наложените ограничения следва да са всеобхватни и да ангажират всички сфери на икономиката, свързани със струпване на хора, а не да ограничават само дейностите и предприятията работещи в сферата на туризма, което е крайно неефективно като резултат.

По отношение на антикризисната мярка с намалението на ДДС, сме категорични, че тя трябва да бъде запазена като изключително ефективна и помогнала за оцеляването на сериозна част от бранша.

В огромен проблем през последните седмици се превърна скочилата до космоса цена на тока. Държавата трябва да стъпи твърдо в тази тема, да направи необходимото за нормализиране на ситуацията и ако установи нередности, да санкционира виновните.

В заключение бихме желали да подчертаем, че според нас, към дадения момент, допълнително затягане на мерките ще бъде чист популизъм. Но тъй като сме отговорни и разумни хора, знаем, че реална необходимост от нови рестрикции не е невъзможен сценарии. По тази причина и настояваме за превантивни мерки и създаването на точни и ясни програми за компенсации на най-засегнатите бизнеси", пише още в позицията на бранша.

Източник: БНТ

Свързани статии
Туристическият бранш подкрепя община Поморие в казуса с летище Бургас Поредна среща на туристическия бранш с поредните министри Хотелиери и ресторантьори по морето търсят кадри за летния сезон Ресторантьори стискат зъби, още не са започнали с уволненията заради мерките (Снимки) Туристическият бранш и правителството искат да разрешат кризата до 10 дни Премиерът Янев и четирима министри се срещат с туристическия бранш И ресторантьорите в Бургас се вдигат на протест, няма да блокират кръстовища Ресторантьорите спират протестите засега Напук! Ресторантьорите в Сливен подкрепят мерките: Притеснени сме от заболяемостта Вместо 6000 души: 20-ина протестиращи отказаха да блокират кръговото
Тагове
бранш ресторантьори
Коментари

Още от последните новини