Слагат указателни знаци край "Пода" за битката край Скафида

Слагат указателни знаци край

От двете страни на път Е87, на подходящо разстояние преди паркинга в м.“Пода“, да се поставят указателни знаци към мястото, където се е водило сражението при река Скаифида. На самото място да се постави информационна табела с описание на събитията от 1304 г. 

Това предлагат общинските съветници Георги Дракалиев, Димитър Людиев и Калояна Живкова, които са внесли докладна записка за популяризиране на историческо събитие от средновековното минало на Бургас.

Съветниците от ГЕРБ искат и да се направи рекламна кампания по повод 715-тата годишнина от сражението в рекламни материали и сувенири - брошури, магнити, торбички и т.н.,

През 1304 г., на брега на р. Скафида се състои едно от сраженията, които българският цар Тодор Светослав (1300 - 1321) води срещу Източната Римска империя, с цел овладяване на Тракия и Южното Черноморие. Император Михаил IX Палеолог изпраща насреща му армия през Созопол, а битката завършва с победа на българите. Хронистът Георги Пахимер(1242 г. - 1310 г.) пише, че когато войските на императора „преминаваха така безредно през реката Скафида, сполетя ги нещастие - мостът се срути и така реката и мечът си разделиха нещастниците, като настъпи необикновено избиване. Това поощри българите, които имаха обичай да освобождават невредими пленените, с изключение на знатните и големите, така че се случваше да загинат само тези, които се противопоставят в сражението. Но (сега) те - понеже нашите претърпяха поражение...не се поколебаха да избият мнозина.” (ГИБИ, т. X, стр.205)

Това сражение е единствената засвидетелствана средновековна битка, водена от български владетел на територията на нашата община, при това на границата на самото землище на днешния град Бургас. През 2016 г., за нейното увековечаване, Общинският съвет взе решение да се изгради монумент в средновековен стил. След проведени консултации и обществено обсъждане, се стигна до решение за изграждане на паметник на цар Тодор Светослав на височината над паркинга в м.“Пода“, в близост до основите на средновековната кула, находяща се на южния бряг на оттока на

Мандренското езеро. Изпълнението на това решение към момента се бави, тъй като избраното място попада в имот държавна собственост и е необходимо да се извършат някои процедури, вкл. и да се получи писменото съгласие на собственика.
 

Коментари

Още от последните новини