Скандалът паметника на Коджакафалията се разраства 

Скандалът паметника на Коджакафалията се разраства  - E-Burgas.com

От дружеството, чиито проект спечели поръчката, обвиниха авторите на отвореното писмо в лъжа

Скандалът покрай възстановяването на оригиналния паметник на Александър Георгиев-Коджакафалията в Бургас добива все по-големи размери. Припомняме, че община Бургас бе обявила конкурс за изграждането на паметник, който трябва да бъде точна реплика на разрушения такъв в близост до Бургаски свободен университет. В конкурса се явиха трима кандидати, като бе избран ДЗЗД  „Александър   Георгиев -  Коджакафалията  - 2016“ . 

Преди десетина дни обаче този избор бе оспорен с отворено писмо, в което се подписаха Митко Иванов , Николай Кожев, Златан Стоилов, арх. Явор Стоев, арх. Васил Дончев и Добрин Вътев, част от които бяха пряко ангажирани с другите две предложения. Според тях избраният проект не отговарял на заданието, като бяха обобщени три основни проблема - образът на Коджакафалията не е релефен и съответно неканоничен, пространството около паметника не е облагородено, а оригиналните елементи от стария паметник няма да бъдат използвани. Това отворено писмо предизвика скандал, в който се намеси лично кметът Димитър Николов, който прекрати конкурса и обяви, че нов такъв ще бъде обявен, чак когато бургаската общественост бъде единодушна по въпроса.

Днес от спечелилото сдружение ДЗЗД „Александър  Георгиев - Коджакафалията - 2016“  изпратиха писмо до медиите, в които заявяват своята позиция и обвиняват в лъжа авторите на отвореното писмо на художниците и архитектите. Днешното писмо е подписано от Кольо Кехайов и Петър Пецин, които са членове на въпросното спечелило дружество.

На първо място те недоумяват, защо никой не е обжалвал откритата процедура в законния срок, а отвореното писмо е разпратено до медиите след неговото изтичане. Според Кехайов и Пецин във въпросното писмо има изречени много лъжи. Така например те твърдят, че релефният образ на паметника в никакъв случай не е неканоничен и дават пример със саркофага на цар Иван Александър и на Цар Борис III. В същото време Митко Иванов предлагал порцеланов диск със снимка. Оборен е и аргументът за необвързването на паметника с околната среда, като се дават конкретни примери за предложения от проекта. 

Относно използването на оригиналните елементи Кехайов и Пецин пишат следното:

"Използването на въпросните три останали елемента на паметника е невъзможно във вида , в който са. На единият камък е издълбано името на Георги Димитров, от задната страна на камъка, където е пишело „Бог да го прости“ надписът е заличен грубо и  дълбоко, на другите камъни ръбовете са изкъртени като на места нарушават структурата на камъка със сантиметри. Единственият професионален начин да се възстановят тези елементи е да се намалят пропорционално размерите на  камъка докато паднат обрушените места. Това води до два проблема: Размерите на всички останали нови елементи трябва да се редуцират и намалят пропорционално, сиреч ще се получи умалено копие на оригиналният паметник , който по задание е около 420 см. По този начин се нарушава основното  изискване паметника да бъде възстановен максимално близко до оригинала.Приносителите на писмото искат точно това!?

Накрая Кехайов и Пецин не пропускат да споменат още, че цената на другите две предложения е била по-висока от тяхната. 

Така по всичко изглежда, че нов конкурс за възстановяването на паметника на Бащата на Бургас скоро няма да има, тъй като сегашната ситуация със сигурност не отговаря на основното изискване на кмета Димитър Николов - бургаската общественост да достигне до единодушие по въпроса. 

Коментари