Шефът на здравната комисия в НС: Търсим баланс, не скачаме в най-крайните мерки

Шефът на здравната комисия в НС: Търсим баланс, не скачаме в най-крайните мерки - E-Burgas.com
Снимка БНТ

Промените за карантината са абсолютно навременни, такава дискусия тече в световен мащаб от около седмица. При нас дойдоха малко по-късно, отколкото в Европа, заяви по БНТ председателят на Комисията по здравеопазване в НС доц. Антон Тонев.

"Цифрите показват, че предстои нова вълна, по-бързо предаване на болестта, със заразяване на хора, които имат изграден имунитет, така че се налага да се вземат мерки. Не скачаме веднага в най-силните и страшни мерки, а се опитваме да намираме баланса", каза той.

Основният акцент в тази криза ще бъде заложен върху болниците и възможността те да работят нормално, подчерта той.

"В коалицията имаме партньор, който има своето мнение относно зеления сертификат - ние даваме възможност всеки от членовете на коалицията да защитава интереса на своите избиратели и собствените си интереси като политически субект", обясни Тонев.

Той смята, че всяка държава, в която хората могат да протестират срещу нещо, с което не са съгласни, е добър пример за демокрация.

"Хората ще могат днес да излязат, да заявят своето мнение, ние ще ги чуем. конкретно за колегите от "Възраждане" не бих искал да коментирам, понеже, знаете, този уикенд те изпаднаха в много трудна ситуация"

Въвеждането на зелените сертификати е мярка, когато не е вечна, а ограниченията някой ден също ще отпаднат, уточни депутатът.

"В момента, в който имаме медицински факти, че се справяме с пандемията и имаме добър контрол, ще бъдат времената, в които ще отворим тази дискусия и да вземем информирано решение за намаляване тежестта на мерките", заяви доц. Тонев.

Една от основните реформи в здравната система ще е свързана със Спешна помощ, тъй като в този си формат тя не винаги успява да покрие територията и нуждите на населението. Започва създаването на експертни съвети, които да изложат различни гледни точки и до месец да бъде намерено конкретно решение, каза още председателят на здравната комисия.

Свързани статии
Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври 7 вместо 10 дни изолация за заразените с коронавирус от днес Рекорд и в парламента: 22-ма депутати под карантина И президентът се самоизолира като контактен на Никола Минчев Премиерът Кирил Петков е под карантина Без карантина за българи в Гърция от понеделник И омбудсманът иска изборни промени заради карантината Омбудсманът настоява хората под карантина да могат да гласуват Удължават карантината в Германия Съдилищата в страната издали 650 присъди за нарушени карантини
Тагове
карантина антон тонев
Коментари

Още от последните новини