И омбудсманът иска изборни промени заради карантината

И омбудсманът иска изборни промени заради карантината - E-Burgas.com
Снимка NOVA

„На този етап не е приключил въпросът с гласуването на българските граждани в чужбина. Ангажимент на българските посолства и консулства е да положат усилия, да направят постъпки в съответната държава в съответствие с местното законодателство, да бъде решен този въпрос и те да бъдат пуснати до гласуване”. Това обясни в ефира на NOVA омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й до изборите, които ще се проведат на 4 април, има време и все още не е ясно какво ще се случва тогава, в която и да е държава.

Ковачева коментира и въпросът с карантинираните.

„Той трябва да бъде решен. Те не могат да бъдат лишени от глас. Още повече, че гласуването в България е задължително, въпреки че санкцията беше обявена като противоконституционна от КС, но задължението за гласуване остава”, обясни Ковачева.

Относно ваксинирането срещу COVID-19 на членовете на СИК, Диана Ковачева обясни, че то е доброволно и няма как хората да бъдат задължени да го направят.

„Няма правно основание, по което хората да бъдат задължени да бъдат ваксинирани нито като членове на Секционни избирателни комисии, нито при започване на работа, нито при качване в автобус”, обясни Диана Ковачева.  

Свързани статии
Омбудсманът: Проблемът с пощите няма да остави пенсионерите без пари за Великден Омбудсманът: Цените на тока и парното трябва да са поносими за хората Бургас търси ученически омбудсман Рекорд и в парламента: 22-ма депутати под карантина Омбудсманът предложи план в 6 стъпки за решаване на проблема с пенсиите Шефът на здравната комисия в НС: Търсим баланс, не скачаме в най-крайните мерки И президентът се самоизолира като контактен на Никола Минчев Премиерът Кирил Петков е под карантина Отново ден за размисъл При 42.85% обработени протоколи: ПП - 25.97%, ГЕРБ - 21.42%,
Тагове
омбудсман изборен кодекс изборни промени избори карантина
Коментари

Още от последните новини