И омбудсманът иска изборни промени заради карантината

И омбудсманът иска изборни промени заради карантината - E-Burgas.com
Снимка NOVA

„На този етап не е приключил въпросът с гласуването на българските граждани в чужбина. Ангажимент на българските посолства и консулства е да положат усилия, да направят постъпки в съответната държава в съответствие с местното законодателство, да бъде решен този въпрос и те да бъдат пуснати до гласуване”. Това обясни в ефира на NOVA омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й до изборите, които ще се проведат на 4 април, има време и все още не е ясно какво ще се случва тогава, в която и да е държава.

Ковачева коментира и въпросът с карантинираните.

„Той трябва да бъде решен. Те не могат да бъдат лишени от глас. Още повече, че гласуването в България е задължително, въпреки че санкцията беше обявена като противоконституционна от КС, но задължението за гласуване остава”, обясни Ковачева.

Относно ваксинирането срещу COVID-19 на членовете на СИК, Диана Ковачева обясни, че то е доброволно и няма как хората да бъдат задължени да го направят.

„Няма правно основание, по което хората да бъдат задължени да бъдат ваксинирани нито като членове на Секционни избирателни комисии, нито при започване на работа, нито при качване в автобус”, обясни Диана Ковачева.  

Свързани статии
Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Омбудсманът: Зимата ще е трудна, трябва да се компенсират хората с твърди горива Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Ден за размисъл преди изборите утре Омбудсманът Диана Ковачева подхвана дървената мафия Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас Омбудсманът: Линията на бедност, трябва да стане 504 лв. още сега СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас
Тагове
омбудсман изборен кодекс изборни промени избори карантина
Коментари

Още от последните новини