Омбудсманът настоява хората под карантина да могат да гласуват

Омбудсманът настоява хората под карантина да могат да гласуват - E-Burgas.com
dnews.bg

Трябва да се даде възможност на хората под карантина да гласуват на парламентарните избори тази пролет. Това коментира по bTV омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея това може да стане чрез приемането на допълнителни текстове към преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс. "Държавата е длъжна да осигури механизми, включително и на хората, които са под карантина, да гласуват", подчерта Ковачева и добави: "дали чрез специални секции, часови коридори или мобилни секции, но това трябва да бъде решено". Според нея гласуване по пощата може да има, но в тази ситуация трябва да се вземат мерки за запазване на тайната на вота.

Диана Ковачева съобщи, че през 2020 година е получила 13 200 писмени жалби по различни въпроси.

"Ако трябва да съдя по жалбите за проблемите на хората, ще кажа, че най-често хората се обръщат за техни нарушени потребителски права - сред тези жалби около 60% са насочени срещу ВиК операторите и Топлофикация", поясни националният омбудсман.

Свързани статии
Внимание, кинолюбители - Фестивал "Карантината" идва в Бургас от 4 до 6 октомври Мнозинството от българите предпочита да гласува с машини за честни избори Официално: В 48-ото Народно събрание влизат 7 партии Ден за размисъл преди изборите утре Ясен е графикът за обучения на СИК в Бургас СИК посочи местата за гласуване на хората с увреждания в Бургаско Демонстрации как се гласува с машина започват на ключови места в Бургас Започна пробното гласуване, 400 машини вече са из страната Българите зад граница с все по-слаб интерес към изборите МВР пусна телефонна линия за сигнали, свързани с изборите
Тагове
карантина избори
Коментари

Още от последните новини