Омбудсманът настоява хората под карантина да могат да гласуват

Омбудсманът настоява хората под карантина да могат да гласуват - E-Burgas.com
dnews.bg

Трябва да се даде възможност на хората под карантина да гласуват на парламентарните избори тази пролет. Това коментира по bTV омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея това може да стане чрез приемането на допълнителни текстове към преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс. "Държавата е длъжна да осигури механизми, включително и на хората, които са под карантина, да гласуват", подчерта Ковачева и добави: "дали чрез специални секции, часови коридори или мобилни секции, но това трябва да бъде решено". Според нея гласуване по пощата може да има, но в тази ситуация трябва да се вземат мерки за запазване на тайната на вота.

Диана Ковачева съобщи, че през 2020 година е получила 13 200 писмени жалби по различни въпроси.

"Ако трябва да съдя по жалбите за проблемите на хората, ще кажа, че най-често хората се обръщат за техни нарушени потребителски права - сред тези жалби около 60% са насочени срещу ВиК операторите и Топлофикация", поясни националният омбудсман.

Свързани статии
Демонстрации на „Тройката“: РИК учат бургазлии как да гласуват с машините Намалиха броя на секциите за гласуване в чужбина Областните управители започват подготовка за изборите Кирил Петков за Хазарта: Тази работа с промяната става с хора, които наистина ги е грижа! Последен ден за регистрация на кандидатите за президент Лозан Панов: ДПС играе на изборите с двама, трима играчи Мустафа Карадайъ ще е кандидат за президент от ДПС "Демократична България" твърдо застава зад Лозан Панов за президент Проф. Герджиков: Не съм партиен кандидат, очаквам подкрепата на всички граждани Петър Кънев отново ще води листата на БСП в Бургас
Тагове
карантина избори
Коментари

Още от последните новини