Омбудсманът настоява хората под карантина да могат да гласуват

Омбудсманът настоява хората под карантина да могат да гласуват - E-Burgas.com
dnews.bg

Трябва да се даде възможност на хората под карантина да гласуват на парламентарните избори тази пролет. Това коментира по bTV омбудсманът Диана Ковачева.

Според нея това може да стане чрез приемането на допълнителни текстове към преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс. "Държавата е длъжна да осигури механизми, включително и на хората, които са под карантина, да гласуват", подчерта Ковачева и добави: "дали чрез специални секции, часови коридори или мобилни секции, но това трябва да бъде решено". Според нея гласуване по пощата може да има, но в тази ситуация трябва да се вземат мерки за запазване на тайната на вота.

Диана Ковачева съобщи, че през 2020 година е получила 13 200 писмени жалби по различни въпроси.

"Ако трябва да съдя по жалбите за проблемите на хората, ще кажа, че най-често хората се обръщат за техни нарушени потребителски права - сред тези жалби около 60% са насочени срещу ВиК операторите и Топлофикация", поясни националният омбудсман.

Свързани статии
Рекорд и в парламента: 22-ма депутати под карантина Шефът на здравната комисия в НС: Търсим баланс, не скачаме в най-крайните мерки И президентът се самоизолира като контактен на Никола Минчев Премиерът Кирил Петков е под карантина Отново ден за размисъл При 42.85% обработени протоколи: ПП - 25.97%, ГЕРБ - 21.42%, Николай Хаджигенов хареса Кирил Петков за премиер Бургас на път да проспи изборния ден, гласовете за президент повече от тези за НС Борисов гласувал за промяна на промяната Малко Търново, Приморско и Царево най-активни на вота в Бургаско
Тагове
карантина избори
Коментари

Още от последните новини