Съвети при счетоводство на онлайн магазин

Съвети при счетоводство на онлайн магазин - E-Burgas.com

На първо място е важно е от самото начало да се консултирате със счетоводител, за да оформите правилно бизнеса си и всички негови специфики.

Ще нахвърлим няколко момента още преди старта на вашият бизнес, на които трябва да обърнете внимание и съответно да вземете решения:

1. Какво ще продавате стоки или услуги?

2. Къде ще ги продавате – само онлайн или и във физически магазин?

3. На какъв пазар ще ги продавате – в България, ЕС или извън ЕС?

4. Какви видове плащания ще предлага вашият онлайн магазин?

Ето и някои основни неща, с които трябва да сте запознати при счетоводството на онлайн магазин

Според разпоредбите на НАП всички онлайн магазини, които извършават продажби за които е необходимо издаване на касов бон е необходимо да бъдат регистрирани в НАП. Ако търговецът не приема плащания, за които се издава касов бон не е задължен да прави такава регистрация. В този случай тя остава по желание. Това което се изисква като информация за регистрацията е наименование и уеб адрес, информация за търговеца, вид на стоките или услугите, софтуера, вида и доставчика на хостинг услугата и други подробно описани в портала на НАП.

Нуждата от касов апарат определя начина, по който приемате плащания. На първо място трябва да решите дали продавате само онлайн или и във физически магазин. Ако продавате стоките си в магазин, задължително ви е необходим и касов апарат. Ако обаче извършвате само онлайн продажби има някои алтернативни варианти. Единият е да сключите договор за пощенски паричен превод с куриер, в този случай не издавате касов бон при изпращане на поръчка с наложен платеж, но ако нямате договор с куриерска фирма имате необходимост от касов апарат. Друг вариант са алтернативата на касови бележки, което е описано подробно в портала на НАП изрично при счетоводството на електронен магазин . Това е така нареченият стандартизиран одиторски файл, който се генерира от софтуера на електронният ви магазин и имате задължение да изпращате към НАП, като форма на отчет.

В кои случай възниква необходимост и задължение от фискализиране или алтернатива на касов бон – това всички случай на разплащане с карта или брой, които не са банков превод, единствено за банкови преводи не се изисква издаване на косов фискален бон. В много случаи търговецът се заблуждава, че разплащането с карта е банков превод, но не е така, агенцията по приходи го определя и отнася към касовите продажби, затова за плащане с карта също се изисква касов бон. Има някой случай, в които ако работите с определени доставчици на платежни услуги и картовите ви плащания минават през тях вие получавате банков превод от „регистриран доставчик на платежна услуга“ и няма необходимост от издаването на фискален бон. Тези доставчици могат да бъдат проверени в БНБ. Работейки с такъв доставчик вие от друга страна има задължение да си декларирате сметката в БНБ.

Имате ли нужда от ДДС регистрация: Въпросът е особено деликатен и има много фактори, които могат да доведат до задължение за регистрация по ДДС. Затова е важно да се консултирате със счетоводител още от самото начало.

Източник: Accountinganswer

Коментари

Още от последните новини