Съдът в Къркларели ще заседава по делото срещу Михаил Цонков и колегите му

Съдът в Къркларели ще заседава по делото срещу Михаил Цонков и колегите му  - E-Burgas.com

В Турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе пето заседание по делото срещу 4-мата български гранични полицаи. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена според обвинителния акт "по небрежност". Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година, а Военната прокуратура в България прекрати разследването на случая заради липса на извършено престъпление, припомня cross.bg.

На днешното заседание се очаква турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на българските граничари, да даде обяснения защо е недопустимо делото да се гледа по същество.

"Това ще обясня. Ще чакаме писмено дадените си обяснения, ще изложим пък и устно и също и по същество по делото, че те са оправдани от страна на българския съд и не могат да се водят в съда като подсъдими".

По направеното искане от Турския наказателен съд за обявяване на българските гранични полицаи за международно издирване чрез Интерпол няма постъпил отговор от Министерството на правосъдието, каза още адвокат Молла:

"Той искаше, съдът, писмено да представя становището си и аз го дадох и казах, че трябва да се пише и до министерството за червена бюлетина, защото по процедура не би трябвало да е така".

4-мата български гранични служители - Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков - са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество. Молбата за прекратяване на делото на турския адвокат Джошкун Молла беше отхвърлена от съда.

Свързани статии
Окръжен магистрат представи професиятаси пред ученици Съдът безмилостен към двамата "душмани" на възрастна жена в Съединение Съдия Татяна Станчева-Иванова отново оглави Районния съд в Карнобат Белгийска съдийка пристигна на обмен в бургаския съд Съдиите от Европа посетиха и Окръжен съд – Бургас Административният съд в Бургас пред европейските си колеги: Нашият стремеж е хората да вярват в нас! Съдия Мария Берберова оглави Районния съд в Несебър Скандал в Съдиево завърши с нож в корема и арести Съдът не се смили над Николай и Методи, които разиграха екшън с полицаи Айтозлийка се самозапали докато гаси пожар, по-късно почина от изгарянията си
Тагове
михаил цонков дело съд граничари
Коментари

Още от последните новини