Съдът в Къркларели ще заседава по делото срещу Михаил Цонков и колегите му

Съдът в Къркларели ще заседава по делото срещу Михаил Цонков и колегите му  - E-Burgas.com

В Турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе пето заседание по делото срещу 4-мата български гранични полицаи. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена според обвинителния акт "по небрежност". Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година, а Военната прокуратура в България прекрати разследването на случая заради липса на извършено престъпление, припомня cross.bg.

На днешното заседание се очаква турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на българските граничари, да даде обяснения защо е недопустимо делото да се гледа по същество.

"Това ще обясня. Ще чакаме писмено дадените си обяснения, ще изложим пък и устно и също и по същество по делото, че те са оправдани от страна на българския съд и не могат да се водят в съда като подсъдими".

По направеното искане от Турския наказателен съд за обявяване на българските гранични полицаи за международно издирване чрез Интерпол няма постъпил отговор от Министерството на правосъдието, каза още адвокат Молла:

"Той искаше, съдът, писмено да представя становището си и аз го дадох и казах, че трябва да се пише и до министерството за червена бюлетина, защото по процедура не би трябвало да е така".

4-мата български гранични служители - Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков - са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество. Молбата за прекратяване на делото на турския адвокат Джошкун Молла беше отхвърлена от съда.

Свързани статии
Междусъседска свада вкара за пореден път Димитър Милков в ареста Прокуратурата иска задържане под стража на бургазлия заради побой Сериозен ръст на гражданските дела в Бургас Бургаски окръжен съдия представи съдебната власт пред ученици Бургаският съд не пощади Ванина от "Меден рудник", остави я под домашен арест Убиецът на хазартния бос Миджурина ще лежи 26 години Миню Стайков се завърна у дома, вече е с по-лека мярка Батката с питбула от "Меден рудник" саботира делото, иска друг адвокат 18 години затвор за Иван, който разстреля с „Калашников“ приятеля си Петър край Вая Бургаският съд не помилва кадец на велосипеди, остави го в ареста
Тагове
михаил цонков дело съд граничари
Коментари

Още от последните новини