Съдът в Къркларели ще заседава по делото срещу Михаил Цонков и колегите му

Съдът в Къркларели ще заседава по делото срещу Михаил Цонков и колегите му  - E-Burgas.com

В Турския наказателен съд в Къркларели ще се проведе пето заседание по делото срещу 4-мата български гранични полицаи. Те са обвинени за смъртта на турски бракониер, причинена според обвинителния акт "по небрежност". Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година, а Военната прокуратура в България прекрати разследването на случая заради липса на извършено престъпление, припомня cross.bg.

На днешното заседание се очаква турският адвокат Джошкун Молла, който защитава правата на българските граничари, да даде обяснения защо е недопустимо делото да се гледа по същество.

"Това ще обясня. Ще чакаме писмено дадените си обяснения, ще изложим пък и устно и също и по същество по делото, че те са оправдани от страна на българския съд и не могат да се водят в съда като подсъдими".

По направеното искане от Турския наказателен съд за обявяване на българските гранични полицаи за международно издирване чрез Интерпол няма постъпил отговор от Министерството на правосъдието, каза още адвокат Молла:

"Той искаше, съдът, писмено да представя становището си и аз го дадох и казах, че трябва да се пише и до министерството за червена бюлетина, защото по процедура не би трябвало да е така".

4-мата български гранични служители - Михаил Цонков и колегите му Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков - са обвинени за смъртта на турски рибар поради небрежност, както и причиняване на леко нараняване на друг рибар и увреждане на имущество. Молбата за прекратяване на делото на турския адвокат Джошкун Молла беше отхвърлена от съда.

Свързани статии
Бургаските съд и прокуратура отвориха врати за ученици Съдът остави дилъра Пейчо зад решетките Съдът се произнесе за катастрофата, в която загина кметицата Ванча Байлова Четирима нови съдии встъпиха в длъжност в Районен съд - Бургас Арестуваха трима гранични полицаи край Малко Търново Граничари от Бургаско са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика с мигранти Осъдиха мъж, опитал да подкупи полицай, на 3-годишен изпитателен срок Бургаският съд отказа да екстрадира руски гражданин Съдът безкомпромисен към развратника Милко от "Славейков" Затвор за опасен бургаски измамник, отнел над 6 бона от пенсионери
Тагове
михаил цонков дело съд граничари
Коментари

Още от последните новини