С малки стъпки към устойчиво утре

С малки стъпки към устойчиво утре - E-Burgas.com

 

 

Отпадъците, макар и често пренебрегвани в ежедневието, играят значителна роля в генерирането на парникови газове. Процесите на тяхното депониране отделят метан и диазотен оксид, които са основни виновници за глобалното затопляне. Ето защо мерките за намаляване на тези емисии са насочени предимно към намаляване на депонираните отпадъци. В този контекст, усилията на Община Бургас за устойчиво управление на отпадъците са стъпка напред към по-екологично бъдеще.

 

Анаеробната инсталация – ключ към устойчиво управление

 

Една от най-важните инициативи на Община Бургас е изграждането на Анаеробна инсталация за третиране на биоразградими отпадъци. Тя има капацитет от 30 652 тона годишно и обработва зелени (градински) и хранителни отпадъци, събрани от домакинствата, заведенията за обществено хранене и пазарите в града.

 

Системата на разделно събиране на биоразградими отпадъци изисква активното участие на гражданите, които са задължени да отделят биоразградимите материали от смесените отпадъци. Те трябва да бъдат поставяни в специални кафяви кофи, предназначени за обелки от плодове и зеленчуци, месо, млечни продукти, сготвена храна, чай, утайки от кафе и растителни отпадъци. В Бургас са разположени общо 6580 съда за събиране на хранителни отпадъци и 1700 за зелени отпадъци, като количеството генерирани биоразградими отпадъци в града надвишава 22 хиляди тона годишно.

 

Технологията на анаеробно третиране

 

Отпадъците, събрани в кафявите кофи, се транспортират до Анаеробната инсталация, където преминават през процес на суха метанизация в биореактори за 25 дни. В резултат на този процес се получава биогаз, съдържащ 50-60% метан и 40-50% въглероден диоксид. Биогазът се използва за производство на електрическа енергия, която покрива нуждите на самата инсталация, а излишъкът се подава към националната електропреносна мрежа. Този подход не само намалява емисиите на парникови газове, но и превръща отпадъците в ценен ресурс.

 

След анаеробното третиране отпадъците постъпват за допълнително компостиране, като само 10% от първоначалното количество отпадъци ще бъде депонирано. Това значително намалява обема на депонираните биоразградими материали и подпомага усилията за преминаване към кръгова икономика с нисък въглероден отпечатък.

 

Очаквани резултати

 

Разделното събиране на биоразградими отпадъци и тяхното третиране в Анаеробната инсталация води до няколко важни резултата. От една страна, се намалява количеството депонирани отпадъци, което пряко допринася за ограничаване на емисиите на парникови газове. От друга страна, отпадъците се използват като ценен ресурс за производство на енергия, като това подкрепя концепцията за кръгова икономика и устойчиво развитие.

 

Информационни дейности и устойчиви практики

 

Проектът за устойчиво управление на отпадъците в Община Бургас е част от „Микропроекти за климата“, финансиран от Националния доверителен екофонд (НДЕФ). Чрез подобни инициативи, местните власти се стремят да информират и мотивират гражданите да участват активно в процесите на разделно събиране и рециклиране на отпадъци, като така с малки стъпки се създават условия за едно по-устойчиво бъдеще.

 

Примерът на Бургас показва, че когато се ангажират местни общности, технологии и екологични практики, може да се постигне значителен напредък в намаляването на екологичния отпечатък. Така, с малки стъпки, всички можем да допринесем за едно устойчиво утре.

Коментари

Още от последните новини