Регионалният министър: Магистрала "Черно море" между Бургас и Варна ще се строи активно

Регионалният министър: Магистрала

"Интензивните валежи в последните дни и рязката смяна на температурите доведоха много срутищни процеси. В Искърското дефиле има ерозия на скални масиви, най-важното е, че няма пострадали хора. Пострадала е инфраструктурата", посочи в предаването "Лице в лице" по БТВ Петя Аврамова - министър на регионалното развитие. Хиляди тонове скали и пръст се изсипаха върху шосето край Елисейна късно снощи. Пътят за София през Искърското дефиле е затворен.

"Направихме организация още през нощта. Обрушваме масива, предвиждат се укрепителни дейности не само в мястото на огромното срутище, ще има укрепване на ската", обясни тя. "Целият терен ще бъде обходен и проверен", увери министърът. Според нея разчистването на скалната маса ще отнеме няколко дни, а за трайното укрепване не е ясно колко време ще бъде нужно.

"АПИ вече е направила проектиране на софийската част за укрепването на Искърското дефиле", обясни тя. Кметът на село Елисейна отбеляза, че това е поредното срутване на скална маса има и много надвиснали скали в района, които са като бомба със закъснител. Той припомни, че това е път, който е алтернативен на магистралата и трябва да се поддържа. "Срутището по пътя за Рилския манастир също бе непредвидимо", обясни регионалният министър.
 
"Там беше завършен само първият етап от проекта и предстоеше да се изпълни вторият. В момента има предложение да се направи тунелно съоръжение, което отвежда падналите камъни и скали извън обхвата на пътя, като то вече се разглежда от АПИ и проектанти", посочи Петя Аврамова. За строежа на магистрала "Хемус" министърът увери, че напредва и се извършва в срок. "Нашата цел е през 2024 година гражданите да пътуват изцяло по магистрала до Варна. Тази магистрала е важна за цялата Северна България.
 
Строят се и магистралите "Черно море" и "Европа", с което ще направим един завършен ринг от магистрални пътища", каза Аврамова. "Увеличили сме гаранционния срок за строителството на всички видове пътища. Увеличен е надзорът и контролът върху фирмите, които строят пътищата.
 
Увеличени са и неустойките за строителните фирми, които не са извършили определен обем от работа", заяви министърът.
 

 

 

Свързани статии
И днес очакваме ад на "Тракия" между София и Бургас Пренасочват движението заради задръстванията по магистралата Ограничават движението към Бургас на "Тракия" заради монтаж на мантинели Все още опашки от коли на "Тракия" Пускат поетапно автомобилите на "Тракия" в посока Бургас заради сняг Регионалният министър: Цената на километър на магистралите зависи от терена Затварят магистрала "Тракия" между Бургас и Карнобат заради сняг и вятър с над 100 км/ч Безкрайните ремонти на "Тракия" продължават и днес Ето къде са поредните ограничения на магистрала "Тракия" Ремонт ограничава движението на "Тракия" от Бургас към София
Тагове
магистрала
Коментари

Още от последните новини