Регионалният министър: Магистрала "Черно море" между Бургас и Варна ще се строи активно

Регионалният министър: Магистрала

"Интензивните валежи в последните дни и рязката смяна на температурите доведоха много срутищни процеси. В Искърското дефиле има ерозия на скални масиви, най-важното е, че няма пострадали хора. Пострадала е инфраструктурата", посочи в предаването "Лице в лице" по БТВ Петя Аврамова - министър на регионалното развитие. Хиляди тонове скали и пръст се изсипаха върху шосето край Елисейна късно снощи. Пътят за София през Искърското дефиле е затворен.

"Направихме организация още през нощта. Обрушваме масива, предвиждат се укрепителни дейности не само в мястото на огромното срутище, ще има укрепване на ската", обясни тя. "Целият терен ще бъде обходен и проверен", увери министърът. Според нея разчистването на скалната маса ще отнеме няколко дни, а за трайното укрепване не е ясно колко време ще бъде нужно.

"АПИ вече е направила проектиране на софийската част за укрепването на Искърското дефиле", обясни тя. Кметът на село Елисейна отбеляза, че това е поредното срутване на скална маса има и много надвиснали скали в района, които са като бомба със закъснител. Той припомни, че това е път, който е алтернативен на магистралата и трябва да се поддържа. "Срутището по пътя за Рилския манастир също бе непредвидимо", обясни регионалният министър.
 
"Там беше завършен само първият етап от проекта и предстоеше да се изпълни вторият. В момента има предложение да се направи тунелно съоръжение, което отвежда падналите камъни и скали извън обхвата на пътя, като то вече се разглежда от АПИ и проектанти", посочи Петя Аврамова. За строежа на магистрала "Хемус" министърът увери, че напредва и се извършва в срок. "Нашата цел е през 2024 година гражданите да пътуват изцяло по магистрала до Варна. Тази магистрала е важна за цялата Северна България.
 
Строят се и магистралите "Черно море" и "Европа", с което ще направим един завършен ринг от магистрални пътища", каза Аврамова. "Увеличили сме гаранционния срок за строителството на всички видове пътища. Увеличен е надзорът и контролът върху фирмите, които строят пътищата.
 
Увеличени са и неустойките за строителните фирми, които не са извършили определен обем от работа", заяви министърът.
 

 

 

Свързани статии
Шишков: За "Хемус" имаше много говорене и малко асфалт Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ "Европа" Откриват нов участък от АМ "Хемус" Засилен трафик по магистралите до края на седмицата Аварирал камион затруднява движението по "Тракия" към София Бившият шеф на "Автомагистрали": Има гаранции за ремонта на "Тракия" Пускат за движение участъка от магистрала "Тракия" към София Засилен трафик към морето, осем катастрофи на "Тракия" тази сутрин Пуснаха движението на "Тракия" към Бургас в ремонтирания участък между Стара Загора и Чирпан Надеждите за скоростен път: Трасето Бургас - Варна е кошмар за пътуващите
Тагове
магистрала
Коментари

Още от последните новини