Надеждите за скоростен път: Трасето Бургас - Варна е кошмар за пътуващите

Надеждите за скоростен път: Трасето Бургас - Варна е кошмар за пътуващите - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

През 70-те започва проект за магистрала и отново спира

Бизнесът по Черноморието от десетилетия чака скоростен път, който да свърже Бургас с Варна.

Надеждите са магистрала "Черно море" да облекчи не само туристическия поток към курортите, но и международния транзитен трафик, показа репортаж на bTV.

95-годишният Георги Михайлов си спомня как през 50-те години на миналия век с ентусиазъм започнало строителството на скоростен жп път от Бургас до Варна.

"Мисля, че беше 54-а година. Целта беше да се направи тунел, да се избегнат завоите в планината нагоре. Толкова бързаха обекта, работеше се с много хъс, обаче изведнъж спряха", разказва Георги.

Тодор Желев, който има сервиз край пътя, знае друга история за неуспешното строителство на пряка жп линия.

"Почват да правят два тунела - единият от страната на Кошарица, другият от страната на Варна. Разминават тунелите и проектът спира. И край", разказва той. Така през 70-те започва проект за магистрала и отново спира. Днес натоварен през лятото и трудно проходим през зимата заради завоите пътят Варна - Бургас е кошмар за пътуващите.

Алтернативният Дюлински проход пък е в лошо състояние. Заради пандемията туристическият бранш разчита основно на летовници от Румъния, Украйна и Молдова.

За да достигат от север до южните курорти обаче, трябва и безопасен и удобен път.

 

Свързани статии
Леден ад на входа на село Баня Ограничения по пътищата в страната заради снега АПИ ремонтира 3000 км пътища през 2023 АПИ: Тръгвайте с автомобили подготвени за зимни условия Шишков: За "Хемус" имаше много говорене и малко асфалт Ремонтират пътя между Созопол и Златна рибка Хамаци, панорамен далекоглед и соларни панели за бъдещата екопътека Кошарица - Плазовец Шишков: До Нова година можем да пуснем движението по АМ "Европа" Откриват нов участък от АМ "Хемус" Изграждат модерен скейт парк в Несебър и екопътека в местността Плазовец
Тагове
път магистрала
Коментари

Още от последните новини