Надеждите за скоростен път: Трасето Бургас - Варна е кошмар за пътуващите

Надеждите за скоростен път: Трасето Бургас - Варна е кошмар за пътуващите - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

През 70-те започва проект за магистрала и отново спира

Бизнесът по Черноморието от десетилетия чака скоростен път, който да свърже Бургас с Варна.

Надеждите са магистрала "Черно море" да облекчи не само туристическия поток към курортите, но и международния транзитен трафик, показа репортаж на bTV.

95-годишният Георги Михайлов си спомня как през 50-те години на миналия век с ентусиазъм започнало строителството на скоростен жп път от Бургас до Варна.

"Мисля, че беше 54-а година. Целта беше да се направи тунел, да се избегнат завоите в планината нагоре. Толкова бързаха обекта, работеше се с много хъс, обаче изведнъж спряха", разказва Георги.

Тодор Желев, който има сервиз край пътя, знае друга история за неуспешното строителство на пряка жп линия.

"Почват да правят два тунела - единият от страната на Кошарица, другият от страната на Варна. Разминават тунелите и проектът спира. И край", разказва той. Така през 70-те започва проект за магистрала и отново спира. Днес натоварен през лятото и трудно проходим през зимата заради завоите пътят Варна - Бургас е кошмар за пътуващите.

Алтернативният Дюлински проход пък е в лошо състояние. Заради пандемията туристическият бранш разчита основно на летовници от Румъния, Украйна и Молдова.

За да достигат от север до южните курорти обаче, трябва и безопасен и удобен път.

 

Свързани статии
Затварят едното платно от Ветрен следващата седмица заради Северния обход Рашков забрани на полицаите на пътя да се крият зад храстите Акция на Пътна полиция в серията почивни дни Катастрофа затвори АМ "Тракия" след Карнобат, за София отбиват през Петолъчката КАТ с нова акция в страната Поредна акция на Пътна полиция в страната Блъснаха деца на пешеходна пътека в "Изгрев", разминаха се с охлузвания и стрес Пускат за движение участъка от магистрала "Тракия" към София Огромно задръстване на юг от Бургас заради катастрофа Засилен трафик към морето, осем катастрофи на "Тракия" тази сутрин
Тагове
път магистрала
Коментари

Още от последните новини