Надеждите за скоростен път: Трасето Бургас - Варна е кошмар за пътуващите

Надеждите за скоростен път: Трасето Бургас - Варна е кошмар за пътуващите - E-Burgas.com
Снимка btvnovinite.bg

През 70-те започва проект за магистрала и отново спира

Бизнесът по Черноморието от десетилетия чака скоростен път, който да свърже Бургас с Варна.

Надеждите са магистрала "Черно море" да облекчи не само туристическия поток към курортите, но и международния транзитен трафик, показа репортаж на bTV.

95-годишният Георги Михайлов си спомня как през 50-те години на миналия век с ентусиазъм започнало строителството на скоростен жп път от Бургас до Варна.

"Мисля, че беше 54-а година. Целта беше да се направи тунел, да се избегнат завоите в планината нагоре. Толкова бързаха обекта, работеше се с много хъс, обаче изведнъж спряха", разказва Георги.

Тодор Желев, който има сервиз край пътя, знае друга история за неуспешното строителство на пряка жп линия.

"Почват да правят два тунела - единият от страната на Кошарица, другият от страната на Варна. Разминават тунелите и проектът спира. И край", разказва той. Така през 70-те започва проект за магистрала и отново спира. Днес натоварен през лятото и трудно проходим през зимата заради завоите пътят Варна - Бургас е кошмар за пътуващите.

Алтернативният Дюлински проход пък е в лошо състояние. Заради пандемията туристическият бранш разчита основно на летовници от Румъния, Украйна и Молдова.

За да достигат от север до южните курорти обаче, трябва и безопасен и удобен път.

 

Свързани статии
СЗО: Зеленият сертификат при пътуване е неефективна мярка Свикват заседание за големите инфраструктурни обекти и ремонти на пътищата Ръст на пияниците на пътя отчита Пътна полиция КАТ затягат мерките по пътищата Актуално състояние на пътищата у нас Природолюбители ще се радват на нови пътеки за посетители в Сранджа Внимавайте ако пътувате, снежна покривка на някои места в страната Прокуратурата ще проверява пътната маркировка в цялата страна Пуснаха в експлоатация ремонтирания път и светофара до "Билата" в "Изгрев" Започва вторият етап от акция "Зима"
Тагове
път магистрала
Коментари

Още от последните новини