Помориец създаде електронен буквар за сина си

Помориец създаде електронен буквар за сина си  - E-Burgas.com

Едно момченце от Поморие, ненавършило 3 г., става вдъхновител на първия български интерактивен буквар, пише в. "24 часа'.

Бащата Георги Кънчев забелязал огромния интерес на сина си Мирослав към мобилните телефони. А в дългите нощи, докато плавал в открито море, механикът изчел не една и две книги за ранното развитие и възпитанието на детето.

“Разбрах, че ако детето се научи да чете по-рано, то ще се развива по-добре занапред. Реших да използвам неистовия интерес на сина си Мирослав към мобилните телефони и да направя игра, която освен забавна да бъде и полезна”, споделя Георги Кънчев. Той започва да търси обучителни приложения, но се оказва, че подходящите са само на чужд език Тъй като много иска синът му да се научи да чете, преди да тръгне на училище, Георги не се отказва от липсата на български приложения.

Първоначално се хваща да реализира проекта си със свой партньор от Румъния, но нещата не потръгват. Тогава влиза в контакт с бургаски IT специалисти и така близо 2 г. след първоначалната идея продуктът е готов. Появява се “Буквеница” - игра за мобилни устройства, с която деца учат буквите и цифрите, докато се забавляват. Избирайки подходящо име на играта, 38-годишният Георги много искал то да прави асоциации на класическите детски игри като гоненица, криеница. Първоначално се спрял на думата “писаница”, но в крайна сметка вариантите се избистрили до “буквеница”.

“Аз съм се занимавал с програмиране като хоби, но нямах физическата възможност да направя играта сам. От друга страна, можех да си позволя финансирането на такъв проект. Реших да го направя, но не с цел бизнес, а това да е моят принос към обществото”, казва корабният механик. Освен с IT специалисти се свързва и с бургаската поетеса Сабина Петрова, която заедно с дъщеричката си пише част от стихчетата в играта. Всяка буква от азбуката се асоциира с предмет или животно, за което има подходящо и забано четиристишие. “Първоначално си мислех, че лесно мога да намеря такива стихчета, но като прелиствах книжки и буквари, се оказа, че няма”, казва Георги.

 

 

Коментари

Още от последните новини