Похвално: Махнаха съжителството от програмите по история

Похвално: Махнаха съжителството от програмите по история - E-Burgas.com
618x411 Думата "съжителство", която предизвика бурен обществен дебат около новите учебни програми по история, отпада от програмите. Причината за това е острата обществена реакция, стана ясно по време на представянето на новите учебни програми пред учениците от Втора английска гимназия.  Учениците бяха поканили на среща просветния министър Меглена Кунева и заместника ѝ Диян Стаматов, но дискусията се оказа доста бутафорна, като гимназисти често задаваха предварително написани въпроси, това съобщава clubz.bg. В първоначалния вариант на проектите за учебни програми по история бе записано, че децата учат и за "съжителството на традиции на християни и мюсюлмани". В същото време не бе посочено, че този период се нарича "османско владичество", а просто се казваше, че децата трябва да знаят за политическата система в Османската империя. Сега думата "съжителство" липсва, а вместо това е отбелязано, че децата трябва да дават примери от бита на различните религиозни общности. Към новите думи, които учениците усвояват за този период, е добавена и "дискриминация", наред с "толерантност", която бе записана преди.
Меглена Кунева заяви, че с промените са дали ясен знак, че се вслушват в исканията на обществото.  „Правим това, което трябва да прави всеки управленец – чуваме хората“, заяви тя.
От получените общо 150 предложения от учители и граждани за промени в програмите, са настъпили и още няколко изменения. Паисий, който отпада от програмите в шести клас, съгласно новите програми вече ще се учи на четири пъти. Освен в девети клас по литература, за "История славянобългарска" се е намерило място и в 7, 8 и 10 клас по история. Чинтуловите "Стани, стани, юнак балкански" и "Вятър ечи, Балкан стене", стават част от учебната програма по литература за седми клас. Преди това те бяха предвидени за изучаване само по музика. Каравелов, който напълно бе отстранен от програмите по литература, се завръща с "Хубава си, моя горо" в шести клас. "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово" е част от програмите по история. Същото важи и за откъса от "Крали Марко". Вазовата творба "Родната реч", която отпадаше от програмите за пети клас, минава в началния курс. Новост е също, че в осми клас ще се учат откъси от Библията за Исус и Богородица. Диян Стаматов заяви, че е намален процентът от време, в което децата учат световна история, за да има повече часове за българската. Като цяло в прогимназиалния и гимназиален етап това намаление е 10 на сто. С около 50% по-малко ще са термините, които учениците трябва да знаят.
Коментари

Още от последните новини