Отбелязваме световния ден за борба със СПИН

Отбелязваме световния ден за борба със СПИН - E-Burgas.com
[caption id="attachment_59573" align="aligncenter" width="600"]Международен ден на борбата със СПИН снимка: nie-jenite.bg[/caption]

Днес е Световният ден за борба със СПИН. През 1988 г. Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН. През последните 20 години, този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той е признат от и се отбелязва в над повече от 190 държави по света.

СПИН или Синдром на придобита имунна недостатъчност е човешка болест, характеризираща се с прогресивно разрушаване на имунната система, като резултат от инфектиране с вируса ХИВ. Вирусът на СПИН се нарича ретровирус. Смята се, че за първи път човек се е заразил след ухапване от зелена маймуна в Африка. До момента не е даден отговор как толкова бързо се е разпространил и се е превърнал в пандемия. За около 26 години болните са няколко милиона, а чрез обикновено ухапване и движение на хората по света днес трябваше да има около 80 000 болни. Вирусът е изграден от дублирана едностранна РНК, обградена от капсид, обрграден от плазмена мембрана. Големината му е 120 нанометра (120 милиарда пъти по-малка от метъра) в диаметър, 60 пъти по-малка от червената кръвна клетка и формата му е приблизително сферична. Начинът на нападение на вируса е следният: той се приближава до клетката и я "опипва" със своите израстъци, след това прониква в нея и неговата РНК се превръща в ДНК и започва да командва клетката. Използва нейните ресурси и впоследствие я унищожава. В България са регистрирани официално 677 ХИВ-серопозитивни лица. 67% от заразените са мъже и 33% - жени. Близо 73% от серопозитивните лица са на възраст от 20 до 39 години. Регистрираните лица, заразени с ХИВ, през 2006 г. у нас са 79.

По материали от интернет.

Коментари

Още от последните новини