От днес започва данъчната кампания на НАП

От днес започва данъчната кампания на НАП - E-Burgas.com

От днес започва данъчната кампания на НАП, в която всеки гражданин ще може да декларира доходите си за миналата година. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на 10 януари, както по електронен път, така и на място в офисите на приходната агенция. Как точно става това? Гост по темата в сутрешния блок на БНТ беше говорителя на НАП Росен Бъчваров. Не всеки е длъжен да подава данъчна декларация. Това задължение не важи за граждани, получаващи заплата от постоянен трудов договор, уточни Росен Бъчваров.

Посланието на НАП е вземете си персонален код (ПИК). Данъчната кампания започва днес както на хартия, така и по електронен път. До края на февруари фирмите трябва да подадат справките за изплащани заплати и хонорари. Втората дата е началото на март, а третата - в края на март. 30 април е крайният срок за подаване на декларация, каза още говорителят на приходната агенция. За получаване на ПИК е необходимо да посетите който и да е офис на НАП с лична карта. За подаване на декларация не е задължително да имате електронен подпис. Новото тази година е, че отпада и условието за прилагане на служебна бележка за приходи към данъчната декларация, коментира още Бъчваров.

Не бих казал, че попълването на данъчната декларация е лесно, тъй като тя е рефлексия на един закон. Но Слава Богу, тя е една и съща. Няма промяна от миналата година, така че, ако сте я попълнили правилно, тази година също ще се справите, каза още говорителят на НАП. Ако все пак е допусната грешка в данъчната декларация, срокът за корекции е до 30 септември, допълни Бъчваров.

Говорителят на приходната агенция коментира и доколко сигурна е електронната система след хакерската атака с източване на лични данни през лятото. Да, значително по-сигурна е системата. Не е пресилено да се каже, че създаваме отново инфраструктурата на НАП. Проблемът през лятото беше функция от една причина - че НАП, улисана в създаването на електронни услуги, фокусирана в улесняването на потребителите, доведе до някои компромиси в информационната сигурност, които бяха доста видимо наказани, коментира още Росен Бъчваров.

Коментари