Над 7 млрд. лв. потичат в общините до 2027, сумата е шест пъти по-голяма от предходните периоди

Над 7 млрд. лв. потичат в общините до 2027, сумата е шест пъти по-голяма от предходните периоди - E-Burgas.com

Над 7 млрд. лв. са предвидените ресурси по Програма за развитие на регионите за периода 2021-2027 г., която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Те са предвидени за модернизация на различна по вид инфраструктура, стимулиране на икономическото развитие, прехода към зелена енергия и подкрепа на регионалната политика. Това обяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на програмата Деница Николова на заседание на Тематичната работна група, която разработва ПРР. На него бе одобрен третият актуализиран проект на програмата, след приемането на многогодишната финансова рамка на ЕС, която дава пълна яснота по отношение на ресурсите, с които ще разполага страната ни по линия на финансиране на кохезионната политика. Зам.-министър Николова отбеляза, че бюджетът на новата регионална програма е увеличен с близо с 60% повече от ресурса по предходните две програми за регионално развитие, за периода 2007-2013 и 2014-2020.

2,3 млрд. лв. от общия бюджет на ПРР е ресурсът на Фонда за справедлив преход, който ще се управлява от МРРБ. „Новият приоритет за справедлив енергиен преход има за цел да предоставя възможност на регионите и хората да се справят със социалните въздействия, заетостта, икономиката и околната среда в условията на прехода към климатично неутрална икономика до 2050 г.“, посочи зам.-министър Николова. На този етап се предвижда фондът да финансира проекти в областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, но се водят преговори с ЕК да бъдат включени още поне 8 области в страната.

В новата ПРР са увеличени с 2% и средствата по приоритета за градско развитие спрямо предишният период, обясни още зам.-министър Николова. Заложено е този ресурс да бъде фокусиран върху десетте най-големи града в страната, които са основните центрове на растеж. Приоритет за правителството ще бъдат трите северни района за планиране – Северозападен, Северен централен и Североизточен, които ще получат общо 55% от бюджета на инструмента интегрирани териториални инвестиции, а за южните райони са останалите 45%, коментира още заместник-министърът. Както досега, ще бъдат подкрепяни и мерки в областта на здравеопазването, социалната политика, туризма, културата и спорта.

„Финансовите ресурси за развитие на регионите от ЕС са изключително важни, за да развиваме нашите територии и региони по балансиран начин и да търсим възможностите за намаляване на различията между тях. Целта ни е да създадем жизнени, икономически силни и устойчиви региони чрез увеличаване на икономическия растеж и насърчаване на териториалното развитие чрез полицентрична мрежа от градове, подкрепена от интегрирани инвестиции“, каза още зам.-министър Николова.

Предстои третият вариант на програмата да бъде изпратен за преглед и консултации на национално и европейско ниво.

Свързани статии
Одобрените проекти за развитие на общините достигнаха 2,1 млрд. лв. Одобриха над 2,1 млрд. лева за развитие на общините по ОП "Региони в растеж" Над 1,7 млрд. лева ще бъдт инвестирани в градове и региони Премиерът обсъжда с общините взаимодействието с местната власт Над 80% от българите искат контрол над евросредтсвата, но не и от правителството Министерството на туризма и общините започват обща кампания за привличане на туристи Наливат 6,7 млрд.лв. в общините до 2027 Отпускат още 9 млн. лв. в подкрепа за общините Подпомагат общините с още 30 млн.лв. Подпомагат общините да разработват ОУП-ве с 4,5 млн.лв.
Тагове
средства общини региони
Коментари

Още от последните новини