Мярката 60 на 40 щяла да спаси 200 хиляди души

Мярката 60 на 40 щяла да спаси 200 хиляди души - E-Burgas.com
news.bg

90 000 души са загубили работата си по време на извънредното положение, почти 57 000 са намерили нова

„От началото на извънредното положение 90 000 души са останали без работа, като същевременно почти 57 000 са намерили нова. Всеки ден има хора, които остават без работа и съответно намират друга. Хубавото е, че в последните две седмици повече са хората, които намират работа, отколкото тези, които губят своята“, каза в ефира на NOVA министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя допълни, че социалните мерки работят. Близо 50 дни има непрекъснато увеличаване на броя на хората, които кандидатстват по мярката 60/40.

„Над 16 000 са подадените заявления и са съответно за 260 000 служители и работници. Част от тях се повтарят, защото работодателите са кандидатствали само за един месец и сега искат за втори и трети. Нашите очаквания са 200 000 души да запазят работните си места благодарение на тази мярка. За 170 000 вече са изплатени възнагражденията“, обясни Сачева.

Социалният министър обясни, че по мярката може да се кандидатства до 30 юни, а до 30 юли ще може да се плаща по този неин дизайн. След това тя ще има нов такъв и чрез него ще може да се назначават хора от Бюрата по труда. Паралелно с това стартира нова програма за назначаване на безработни лица, която е на стойност 160 милиона лв. „Тя е насочена единствено и само към безработните. Нашето желание е да насочим всичките си усилия за намаляване на безработицата и намаляването на необходимостта хората да стоят на социални помощи“, обясни още Деница Сачева.

Тя беше категорична, че в момента усилията са насочени към това да се възстанови заетостта възможно най-бързо. И допълни, че ще е необходимо наливането на средства за мерките за подкрепа на различните сектори. Такъв пример са автобусните превози. 

Свързани статии
Съдът спаси Рагевски от аверите на Юмер и го остави в ареста Задържаха бургазлия за 72-часа, повдигат му обвинение за отвличане ГЕРБ с ново изявление без Борисов, видяха резултатът си като постижение Бургаски крадец получи най-тежката мярка заради кражба на портмоне Жена от Айтос взе най-тежката мярка заради кражба на 400 лева Дават по 120 лв. на почти 400 хиляди пенсионери дни преди вота Ето кой ще може да получава по 24 часа на ден, въвеждат нови изключения Още един домови крадец в Бургас се прости със свободата си Мярката 60/40 ще продължи и догодина Батката, натрошил с тръба стъклата на автомобил в Созопол, остава 72 часа в ареста
Тагове
мярка 60 на 40 деница сачева
Коментари

Още от последните новини