МРРБ разработва идеен проект за тунел при Прохода на републиката

МРРБ разработва идеен проект за тунел при Прохода на републиката - E-Burgas.com
Снимка БНТ

Разработваме трасе за магистрален път, който да свързва Велико Търново с магистралите "Тракия" и "Марица" чрез нов тунел през Стара планина при Прохода на Републиката, съобщи регионалният министър Гроздан Караджов, цитиан от БНТ.

Готовият идеен проект ще бъде представен в МРРБ за обсъждане и прецизиране, след което в МОСВ за екологична оценка. Министърът начерта новите и вече започнатите стратегически инфраструктурни обекти, по които ще работи, за да има България свързаност със съседните страни и с Европа.

Вицепремиерът обясни, че коридорът от Букурещ през България до Александруполис е важен приоритет не само за страната ни, но е и стратегически проект за Европейската комисия и по линия на НАТО.

"Не само бихме могли да получим финансова помощ от ЕК, но ще предложа Европейската инвестиционна банка да проведе процедурите по избор на изпълнител. С включването на ЕИБ ще се ускорят сроковете за изпълнение на стратегическите инфраструктурни обекти и ще се елиминират възможностите за корупция при провеждането на търгове", обясни министърът на регионалното развитие.

Коридорът от Букурещ до Александруполис минава през Русе, Велико Търново, АМ „Хемус“, преминава през Стара планина, пресича магистралите „Тракия“ и „Марица“ и достига до гръцката граница при граничния пункт „Маказа“.

Следващият важен проект, който ще подобри пътуването в региона, е автомагистрала "Черно море". В бъдеще тя трябва да свърже пристанище Констанца с магистрален път Варна - Бургас и от там през Малко Търново до Истанбул.

Регионалният министър съобщи, че се работи по още няколко нови ключови инфраструктурни проекта – трасето от Гюешево до Дупница и връзка с автомагистрала "Струма". Проектирането ще продължи с още два участъка – от Дупница към Самоков и Ихтиман, за да се осъществи връзка с магистралите „Тракия“ и "Хемус". Като особено важен в бъдеще се очертава транспортен коридор „Ориент – Източно Средиземноморие", каза министър Караджов.

Идеята е от Видин до Монтана да се изгради магистрала, която да премине през тунел под прохода „Петрохан“ до София и оттам по АМ "Струма" да се стига бързо до Солун, който е ключово пристанище в Егейско море.

Караджов очерта и сроковете за завършването на започнатите инфраструктурни обекти. Първи през 2027 година, ще бъдат готови скоростният път Видин - Ботевград и АМ "Хемус", до 2028 година се планира да бъдат завършени трите подучастъка на магистралата "Русе - Велико Търново“. Приоритет е и завършването на АМ „Струма“ и намиране на окончателно решение за трасето през Кресненското дефиле. Приключването на последния етап на обхода на Габрово, както и на АМ „Европа“ до две години и половина и началото на строителството на АМ “Черно море“ през следващите три години са сред другите важни проекти, по които в момента МРРБ работи.

Свързани статии
Засилен трафик на границата с Гърция, но няма задръствания Засилен трафик по магистралите до края на седмицата Очаквано! Трафикантката Алла остава зад решетките, ето мотивите на бургаския съд Украинката-трафикант остава в ареста, превозвала сирийците със служебен автомобил Внимавайте в района на Аркутино, ПТП затруднява движението Шишков инспектира строителството на интерконектора Гърция - България Северномакедонецът Зоран се разкая за участието си в каналджийство, но съдът реши друго Временна организация на движението в Бургас заради колоездачната обиколка на България МРРБ: Цената на водата за бургазлии лежи в нивите край Медово (Снимки) Почистват и подобряват видимостта на пътищата в областта
Тагове
проход тунел трафик мррб
Коментари

Още от последните новини